Beže od kosilice, a žale se kako su "zarasli u travu": Otkrivamo koji se delovi Beograda prvi kose i kada je pravo vreme za to!

11.05.2022

07:15

0

Površina travnjaka u Beogradu o kojoj brigu vodi JKP "Zelenilo Beograd" prostire se na više od 2.000 hektara

Beže od kosilice, a žale se kako su "zarasli u travu": Otkrivamo koji se delovi Beograda prvi kose i kada je pravo vreme za to!
Akcija "Uredimo zajedno" - Copyright Pixabay

Čim je proleće stiglo u prestonicu, tako je počela i sezona krpelja ali i bujanje zelenih površina zbog čega se pojavilo nezadovoljstvo među nekim građanima koji se žale kako njihovi parkovi nisu pokošeni "na vreme".

Tako su se na društvenim mrežama žalili stanari naselja Braća Jerković i zgrada kod Kumodraške ulice. 

Printscreen/Facebook/Voždovac Info Grupa
 

- Još malo pa mi je trava u stanu. Nedostaju mi vođe "Zelenila" iz devedesetih, nekada su sekli sa kosama i začas posla bio je sređen kraj, a danas im sa mašinerijama treba 100 godina, plus ostave đubre - rekao je jedan sugrađanin.  

Sa njim se slaže i jedna sugrađanka koja živi u voždovačkom naselju Braće Jerković.

Printscreen/Facebook/Voždovac Info Grupa
 

- Da li može neka pomoć oko košenja, Meštrovićeva i Krug u Braće Jerković naselju? Nije humano! Ceo kraj nije pokošen, parkiće nemamo, a sezona krpelja je počela - požalila se jedna stanarka ovog dela prestonice. 

Ispod ovih objava na društvenoj mreži Fejsbuk počeli su da se nižu raznorazni komentari - jedni osuđuju stanare koji "ne mogu da uzmu sami kosilicu u ruke da pokose, kada im već smeta visoka trava", dok drugi smatraju da je to posao JKP "Zelenilo Beograd", kao i da je to preduzeće ove godine okasnilo kada je reč o ovom poslu. 

Šta kažu u "Zelenilu"? 

Pixabay
 

Kada je pravo vreme za košenje, za 24sedam objasnili su iz JKP "Zelenilo Beograd", rekavši da su njihove ekipe ovu akciju otpočele još u aprilu. 

- Sa košenjem u višim kategorijama, parkovima i parterima započelo se 4. aprila, dok  je košenje travnatih površina koje se nalaze u stambenim naseljima počelo par dana kasnije - naveli su oni, i dodali da košenje predstavlja najobimniji posao u delatnosti kojom se bavi njihovo preduzeće. 

Površina travnjaka u Beogradu o kojoj brigu vodi "Zelenilo" prostire se na više od 2.000 hektara, dok intenzitet i učetalost košenja zavise od vremenskih prilika.

U "Zelenilu" objašnjavaju da se površine za košenje svrstavaju u čak šest kategorija.

- Površine koje su svrstane u prvu kategoriju, a to su najznačajniji parkovi i parteri, kose se od 10 pa čak do 21 put. Parkovske površine šireg centra grada svrstane su u drugu i treću kategoriju, i one se kose od sedam do devet puta. Skverovi i zelenilo duž saobraćajnica, koji pripadaju četvrtoj kategoriji, kose se sedam puta godišnje, dok su površine koje pripadaju stambenim naseljima svrstane u petu kategoriju. Delimično uređene površine koje pripadaju šestoj kategoriji kose se od pet do 10 puta godišnje, u zavisnosti od potreba - objašnjavaju za 24sedam u ovom preduzeću. 

140 radnika svakodnevno kosi u Beogradu

Pixabay
 

Naši sagovornici kažu da je na košenju zelenih površina u srpskoj prestonici svakodnevno angažovano oko 140 radnika sa neophodnom mehanizacijom - multifunkcionalnim vozilima, trimerima, kosačicama i zglobnim traktorima.

- Poslednjih godina "Zelenilo" je dosta ulagalo u obnavljanje mehanizacije koja se koristi za košenje travnjaka, tako da sada možemo reći da naše preduzeće ima najsavremenije kosione uređaje u regionu. Uz savremene uređaje, naporan i marljiv rad i dobru organizaciju verujemo da će i ova sezona košenja proći uspešno kao i sve prethodne - ističu oni. 

Na pitanje šta se radi sa pokošenom travom, u "Zelenilu" navode da se koševina odvozi u "Biobazu" njihovog preduzeće gde se kompostira, pri čemu se dobija supstrat koji služi za prihranu ispošćene i nekvalitetne zemlje. 

- Dobijeni kompost se koristi u procesu proizvodnje ukrasnih biljaka, ali i na javnim zelenim površinama kao kvalitetan, hranljivi supstrat prilikom izvođenja radova na ozelenjavanju javnih zelenih površina. Ukoliko je određena površina pokošena multifunkcionalnim kosionim uređajem, koji usled košenja travu drobi, ona takva ostaje na zelenim površinama i služi kao hranljivi supstrat postojećem travljaku - zaključili su za 24sedam u "Zelenilu".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike