Ekološka katastrofa na Voždovcu: Kumodraški potok nekada pun života danas pun fekalija (FOTO/VIDEO)

18.11.2021

08:30

0

Prema rečima Marka Mladenovića predstavnika Udruženja građana "Moje naselje", opština Voždovac je delimično očistila i sanirala jezero

Ekološka katastrofa na Voždovcu: Kumodraški potok nekada pun života danas pun fekalija (FOTO/VIDEO)
Jezero fekalija 24sedam Lj. S. - Copyright 24sedam/Lj. S.

Fekalno jezero stacionirano između naselja Braće Jerković i Stepa Stepanović višegodišnji je problem za žitelje ovog dela opštine Voždovac, koji se već šest godina bore da se ono isuši, jer pored toga što predstavlja ekološku katastrofu, od neprijatnog mirisa leti, kada počnu isparenja, ne mogu da dišu. 

Iako su sve nadležne službe upoznate sa ovim slučajem, konkretno rešenje još uvek nije stavljeno na stol. Davne 2016. zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je obećao rešenje ovog problema, rekavši da je "skandalozno da u centru grada u 21. veku postoji fekalno jezero nastalo bespravnim nasipanjem šuta". 

Od tada žitelji ovog dela Voždovca čekaju na nadležne da rešenje ovaj ekološki problem. 

Prema rečima Marka Mladenovića predstavnika Udruženja građana "Moje naselje", opština Voždovac je delimično očistila i sanirala jezero, ali za rešavanje problem, kako ističe, potrebna je ugradnja fekalnog kolektora. 

- Izradom fekalnog kolektora rešio bi se ne samo problem fekalija, već i problem atmosferske kanalizacije zbog kojeg često plave i budu zatvorene ulice u naselju Vojvode Vlahovića - rekao je Mladenović.

On je kazao da je situacija najgore leti, kada počnu isparenja, jer se tada smrad oseća najviše u donjem delu Vojvode Vlahovića, ali i u naselju Braće jerković.

"Sve ovo predstavlja jednu ekološku katastrofu", podvukao je on.

Na pitanje kako je nastalo fekalno jezero, predstavnik UG "Moje naselje" objašnjava da je ono produkt sakupljanja fekalija iz naselja Vojvode Vlahovića, dela Braće Jerkovića i Stepe Stepanović, koje je nastalo zbog nepostojanja planiranog takozvanog Kumodraškog kolektora, koji treba da primi fekalije, dok Kumodraški potok treba da odvoji u poseban sliv zajedno sa atmosferskom kanalizacijom.

Marko Mladenović, Printscreen/YouTube
 

- Kako je Vojvode Vlahović nastalo prvo kao naselje sa individualnom gradnjom (kuće sa septičkim jamama), a kasnije odlukom Grada i usvajanjem Plana detaljne regulacije 2005. krenula je i ekspanzija gradnje zgrada. Investitori su gradili i dobijali dozvole mahom za zgrade sa septičkim jamama što je paradoks, ali su svi svoje fekalije ucevili i gurali dalje - navodi on.

Naš sagovoronik ističe da se dozvole za gradnju i dalje izdaju, iako ne postoje uslovi za to. 

- Iz tog razloga smatramo da su krivci oni koji iste izdaju i koji ne kontrolišu gradnju. Trenutno samo u naselju Vojvode Vlahovića postoji oko 200 zgrada plus preko 1.000 individualnih objekata, tako da sve te fekalije završe u tom jezeru - zaključuje Mladenović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike