Beograđani, spremite se, počinje sezona komaraca: "Krvopije" će uskoro vrebati iza svakog ćoška

13.05.2022

08:00

0

Ekipe JKP "Gradska čistoća" su 11. maja započele akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca

Beograđani, spremite se, počinje sezona komaraca: "Krvopije" će uskoro vrebati iza svakog ćoška
Ilustracija - Copyright Pixabay/nuzree

Pojavljivanje komaraca u Beogradu svake godine zavisi od hidrometeoroloških uslova, te su zbog hladnijeg vremena i nedostatka padavina ove godine "krvopije" malo zakasnile.

Međutim, iako ih još uvek nema u tolikoj meri, to ne znači da u narednih par nedelja neće preplaviti prestonicu. Zato su nadležni iz JKP "Gradska čistoća" pre nekoliko dana započeli akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca, dok je larvicidni tretman počeo još sredinom marta.

- April je bio poprilično hladan i nije odgovarao razvoju larvi. Toplo vreme koje nas očekuje u narednom periodu će doprineti većem broju komaraca i zato smo odmah krenuli u njihovo suzbijanje. Naš monitoring je pokazao da se na nekoliko lokacija u Beogradu nalazi veliki broj komaraca, te smo od 11. maja počeli sa akcijom suzbijanja odraslih jedinki. Monitoring sprovodimo na preko 50 lokaliteta u prestonici. Prati se stanje, postavljaju se klopke, i ukoliko sadrže veći broj komaraca, krećemo u akciju - rekli su za 24sedam iz JKP "Gradska čistoća".

Pixabay/Jan-Mallander
 

Iz nadležnog komunalnog preduzeća ističu da je Beograd grad na dve reke i da je nemoguće da u našem glavnom gradu bude malo komaraca. 

- Komarci koji se sada pojavljuju su rečni i šumski i njima je potrebna voda da bi se razmnožavali. Zbog toga smo i najviše radili larvicid u blizini vode, a sada na istim tim lokacijama radimo i suzbijanje odraslih jedinki. Naše ekipe vrše zaprašivanje u terminu od 18 do 24 sata - kažu iz "Gradske čistoće".

Ističu da suzbijanje komaraca zahteva određene vremenske uslove.

- Ukoliko pada kiša i duva jak vetar naše ekipe ne mogu da rade. Pratimo vremenske uslove i zato javljamo dan za dan lokacije na kojima ćemo vršiti zaprašivanje. Svakodnevno sprovodimo monitoring, a tokom mesec dana ispratimo 320 tačaka - objašnjavaju iz nadležnog preduzeća.

Zaprašivanje se vrši sa zemlje i vode

Kako su istakli u JKP "Gradska čistoća" za 24sedam, zaprašivanje se trenutno vrši sa zemlje i vode.

Antonio Ahel/ATAImages
 

- Sa zemlje se radi terenskim vozilima, koja imaju ugrađene topove za termalno zamagljivanje. To su topovi koji prave veliku količinu magle i uglavnom se koriste na otvorenim zelenim površinama i priobalju, a takav top se nalazi i na čamcu. Kada zaprašujemo urbane površine, onda se radi hladno zamagljivanje - objašnjavaju iz nadležnog preduzeća.

Apel sugrađanima

Iz "Gradske čistoće" apeluju na sugrađane da obezbede nesmetan rad ekipama, dok pčelarima savetuju da preduzmu sve potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija na lokacijama gde se obavlja suzbijanje komaraca.

Beoinfo
 

- Nema potrebe da se ljudi plaše. Preparat koji se koristi za termalno zamagljivanje registrovalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Ukoliko se kojim slučajem neki sugrađani nađu u magli, dovoljno je da zadrže dah na nekoliko sekundi kako se ne bi zakašljali i to je to. Molimo Beograđane da ne napadaju naše radnike, jer ovo radimo u korist svih nas. Komarci mogu da prenesu razne bolesti, od kojih neke mogu da budu veoma opasne - zaključili su za 24sedam u JKP "Gradska čistoća".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike