Stigla dva amfibijska vozila za tretman larvi komaraca: "Za njih praktično ne postoje prepreke"

19.04.2022

15:47

0

Mogu se kretati po zemlji i vodi

Stigla dva amfibijska vozila za tretman larvi komaraca: "Za njih praktično ne postoje prepreke"
7cb535227b903375762f9cd0bcc0bc19_5835830472 - Copyright Beoinfo

JKP "Gradska čistoća" nabavilo je dva nova amfibijska vozila za sprovođenje tretmana larvi komaraca, saopšteno je iz ovog komunalnog preduzeća.

Larvicidni tretman u cilju smanjenja brojnosti komaraca sprovodi se od sredine marta u Beogradu pretežno na kanalima, kanaliskim mrežama i izlivima Save i Dunava.

Amfibija je posebna vrsta motornog vozila koje se može kretati po zemlji i vodi. Kada se kreće po zemlji koristi pogon točkovima, dok se za kretanje po vodi koriste posebni propeleri odnosno elise.

Zbog svoje multifunkcionalnosti i mogućnosti kretanja na više načina, amfibijska vozila olakšaće rad operativcima na terenu i omogućiti sprovođenja larvicidnog tretmana na lokacijama do koji se nikada ranije nije stizalo.

- Za ova vozila praktično ne postoje prepreke tako da će od sada naše ekipe uspevati da larvicidnim tretmanom obuhvate lokacije do kojih nikada nismo uspeli da stignemo. Za terenska vozila neravan teren ne predstavlja problem, ali ne možemo stići do svih izliva reka jer nas u tome sprečava mulj, dok nas čamcima sa reka u prilasku sprečava gusto rastinje kroz koje ne možemo da se probijemo. U ovom slučaju amfibije rešavaju problem, a rezultat će nadamo se biti smanjena brojnost odraaslih komarca. Očekujemo da se pojave sredinom maja kada ćemo u skladu sa monitoringom i vremenskim priklikama krenuti i suzbijanje odraslih komaraca paralelno sa nastavkom larvicidnog tretmana - rekao je Marko Popadić, direktor JKP "Gradska čistoća".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike