Umesto sportskih terena niču tri solitera od 120 metara: Stanari Bežanijske kose ustali protiv kompleksa koji bi im narušio naselje (FOTO)

09.05.2022

17:15

0

Stanari ovog dela Novog Beograda pokrenuli su peticiju "Bežanija ostaje, kosa prkosi" i dosada su sakupili nekoliko hiljada potpisa

Umesto sportskih terena niču tri solitera od 120 metara: Stanari Bežanijske kose ustali protiv kompleksa koji bi im narušio naselje (FOTO)
Bežanijska kosa - Copyright Printscreen/PDR

Stanari Bežanijske kose pobunili su se protiv tri nova oblakodera, saobraćajnice i smanjivanja zelenih površina, predviđenih gradnjom "Tempo Towera", novog stambeno-poslovno-komercijalnog kompleksa koji bi potpuno promenio izgled ovog dela Novog Beograda.

Kompleks bi se prostirao na 5,15 hektara, a stanari su pokrenuli peticiju "Bežanija ostaje, kosa prkosi" i do danas već sakupili nekoliko hiljada potpisa. 

Prema rečima Ksenije Radović, stanarke Bežanijske kose i jednog od pokretača ove peticije, ideja da se izgrade tri ogromna nebodera, u naselju u kom su stambene kuće i niske zgrade, potpuno bi promenila ambijent mirnog, porodičnog naselja, što je upravo i bila zamisao kada je ono planski građeno krajem osamdesetih godina.

- Već sada u naselju postoji dosta dograđenih objekata za stanovanje koji se priključuju na postojeću infrastrukturu. To konkretno znači da okolne saobraćajnice već sad ne podržavaju broj vozila koja se tuda svakodnevno kreće. U popodnevnim časovima stvaraju se zastoji na prilazima Bežanijskoj kosi, a kanalizacija se već sad izliva u podrume kuća - navodi ona za 24sedam

Radovićeva objašnjava da u naselju koje broji oko 50.000 stanovnika postoje samo dva vrtića i dve osnovne škole, kao i da dom zdravlja ne postoji.

- Planirani neboderi nikako nisu u skladu sa ostatkom naselja, kako urbanistički, tako i uzimajući u obzir prvobitnu ideju o mirnom, tihom i zelenom naselju, a samim tim su protivzakoniti i protiv osnovnih pravila urbanističkog uređenja gradova i naselja - dodaje ona. 

Kompleks ugrožava sportske terene? 

Naša sagovornica kaže da izgradnja tog kompleksa na spornoj parceli direktno utiče na projekat uređenja sportskih terena.

- Za stanare Bežanijske kose, ali i žitelje ostalih delova grada, ta parcela predstavlja omiljeno mesto za rekreaciju i opuštanje. Predviđeno je da parkinzi novog kompleksa budu na mestima gde bi mogle da se urede otvorene zelene površine koje bi stanari slobodno mogli da koriste - kazala je ona. 

U planu i seča "pluća" Bežanijske kose

Radovićeva za 24sedam podseća da Plan detaljne regulacije (PDR) projekta "Tempo Tower" predviđa i seču više od 100 stabala i gradnju saobraćajnice koja bi prolazila između porodičnih kuća. 
 
- Koliko je seča stabala štetna, suvišno je napominjati - dodala je ona. 

- Važno je da znamo da ta šuma predstavlja "pluća" Bežanijske kose i dela Novog Beograda, kao i da stanare štiti od zagađenja i izduvnih gasova sa auto-puta. U današnje doba, kada se svi trude da podignu svest o ekologiji i značaju koje svako drvo ima na kvalitet života ljudi, nezamislivo nam je da neko može da vrši ovakav ekološki genocid. Trebalo bi da se borimo za to da ih što više zasadimo, a nikako sečemo i uništavamo. Neprocenjiva je šteta koja je naneta i nama i generacijama koje dolaze. Ne smemo zaboraviti da pomeno opterećenje vodovoda i nedostatak vode na višim spratovima, kao i tunel koji bi se mogao urušiti - pojašnjava naša sagovornica. 

Kako Radovićeva dodaje, vest o ovom projektu ih je naljutila i emotivno pogodila, s obzirom na to da veliki broj porodica ovde živi skoro 40 godina.

- Moramo da napomenemo da su neke porodice štedele da bi sebi omogućile povučen, miran život u tihom, porodičnom naselju. Što je danas, složićete se, zaista retkost. Pogotovo u glavnom gradu, koji se, kao i svaki drugi, konstantno širi - navodi ona. 

Plan žitelja Bežanijske kose je da primedbu podnesu Sekreterijatu za urbanizam i da učestvuju u javnoj raspravi. 

- Sigurni smo da će biti uvažene sve naše stručne i dobro argumentovane primedbe i da nas oni koji odlučuju neće prevariti i interese pojedinaca staviti ispred zakona i zdravog razuma - zaključila je Radovićeva.

Šta predviđa projekat? 

Printscreen/PDR
Izgled kompleksa "Tempo Tower"

Projektom je predviđeno da se budući "Tempo Tower" sastoji od tri tela sa zajedničkom bazom, a planirana visina najvišeg među njima iznosila bi 120 metara.

Investitor ima cilj da u predmetnom bloku, na istaknutom mestu u Bežanijskoj kosi, izgradi novi stambeno-poslovno-komercijalni kompleks koji bi sadržao specijalizovane trgovinske i ugostiteljske objekte, poslovni prostor, kao i stambene jedinice u okviru kule. 

Kompleks "Tempo Tower", sastavljen od poslovnog centra i kule, bio bi upotpunjen odgovarajućim pratećim prostorima za kvalitetno funkcionisanje, kao što su nadzemni parking-prostor, garaže, skladišta i tehnički prostori.

Javni uvid obavlja se svakog radnog dana od devet do 18 sati u zgradi Gradske uprave grada Beograda, gde će se 31. maja održati i javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda.

Tokom javnog uvida, zainteresovani mogu svoje primedbe na planirana rešenja da dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, zaključno sa 16. majem 2022. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike