Miris mesa sa roštilja, muzika i dobra atmosfera: Gde u Beogradu otići za 1. maj?

30.04.2022

06:00

0

Većina sugrađana verovatno već zna kuda će na uranak, a za one koji još uvek nisu odlučili gde će provesti praznik, imamo nekoliko predloga

Miris mesa sa roštilja, muzika i dobra atmosfera: Gde u Beogradu otići za 1. maj?
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Mnogi Beograđani iskoristili su prvomajske praznike kako bi negde otputovali, a oni koji su ostali u glavnom gradu 1. maj tradicionalno obeležavaju u prirodi, uz roštiljanje i druženje sa porodicom i prijateljima.

Miris mesa sa roštilja, muzika i dobra atmosfera zaštitni su znak svakog 1. maja, a temperatura u plusu i sunčano vreme koje su meteorolozi najavili upotpuniće doživljaj.

Većina sugrađana verovatno već zna kuda će za uranak, a za one koji još uvek nisu odlučili gde će provesti praznik, imamo nekoliko predloga.

Košutnjak

Košutnjak je omiljeno izletište Beograđana još otkad je prestalo da bude dvorsko lovište. 

Sa nadmorskom visinom od oko 250 metara i 521 biljnom vrstom, od čega su 48 pod zaštitom, ovo je prava prirodna oaza i srcu grada.

M. M./ATAImages.
 

Građani se najčešće stacioniraju na delu kod Hajdučke česme, ali popularan je i gornji deo šume, kod trim staze, gde postoje i prostori za rekreaciju.

U tom delu Košutnjaka postoji veliki broj mesta za roštiljanje, a od šume je potrebno svega nekoliko minuta do Topčiderskog parka, gde se nalaze veliki platani ispred Konaka kneza Miloša.

Ada Ciganlija

Najveći izbor aktivnosti definitivno postoji na "beogradskom moru", gde imate mogućnost roštiljanja oko jezera, ali i sunčanja na plaži.

Pored toga, građani mogu uživati i u vožnji pedalina, bicikla, rolera ili pak igrati fudbal, košarku, odbojku, tenis…

A. K./ATAImages
 

Raskošne poljane, mnogo drveća i tereni za igru mesto su gde ljudi sa decom najviše vole da se sklone od gradske vreve za praznike.

Pored toga, Ada Safari pruža mogućnost pecanja ili uživanja u mirnom delu šume.

Avala

Prvomajski praznik građani prestonice vrlo često vole da provedu na beogradskoj planini - Avali, gde, osim šetnje kroz šumske staze i roštiljanja u prirodi, mogu da posete i Avalski toranj.

24sedam
 

Lepa priroda, dobra povezanost podnožja Avale sa gradom (nekoliko autobuskih linija sa Trošarine) i pogled na Beograd u daljini svakako upotpunjuju doživljaj.

Kada se ovome doda i planinski vazduh, ugođaj je skoro pa idealan.

Zvezdarska šuma

Beg od urbanog života za Zvezdarce, Palilulce, ali i ostale Beograđane koji lako do nje mogu da dođu gradskim autobusom je Zvezdarska šuma, koja se prostire na više od 80 hektara.

Šuma obiluje prirodnim bogatstvom. Ima 136 biljnih vrsta, ali i devet retkih i ugroženih vrsta drveća, poput belog jasena, bele topole, mleča i poljskog bresta.

M. M./ATAImages.
 

Pored same šume, u okviru koje postoji i trim staza, kao i vežbalište, tu je i opservatorijum.

Ada Međica

Ostrvo mira skriveno između Ade Ciganlije i novobeogradskih blokova uglavnom zauzimaju privatne kućice. Do njega se dolazi čamce, a vožnja traje oko 10 minuta.

Neke od vikendica se iznajmljuju, pa je moguće sa grupom prijatelja napraviti mesto za celodnevni boravak.

Foto: 24sedam
 

Takođe, na špicu ostrva se nalazi kafić gde građani mogu uživati u predivnom pogledu na reku.

Trešnja

Nedaleko od Avale, u srcu jedne omanje šume, nalazi se jezero. Šuma se zove Trešnja, pa je i jezero ponelo isto ime. Reč je o veštačkom jezeru koje nije mnogo veliko, ali njegov položaj je sjajan za one koji ne vole gužvu i buku koja često prati 1. maj.

Ovde, uz retke izletnike, možete sresti i po kojeg ribolovca, a ako i sami volite da pecate, eto zanimljivog načina da provedete praznik.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Trešnja je udaljena 30 kilometara od centra grada i do nje se stiže avalskim, odnosno starim kragujevačkim putem. Na obali jezera i okolnim proplancima postoje uređene površine gde izletnici mogu da provedu prijatno vreme uz sportske aktivnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike