Sekretarijat za zaštitu životne sredine apeluje na građane pred prvomajske praznike: "Odgovorno se ponašajte na izletištima"

29.04.2022

16:17

0

Prirodi je potrebno dugo vremena da zaleči rane koje mogu nastati usled nedoličnog ponašanja ljudi

Sekretarijat za zaštitu životne sredine apeluje na građane pred prvomajske praznike: "Odgovorno se ponašajte na izletištima"
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Tradicionalno, s prvomajskim praznicima očekuje se i povećan broj posetilaca u prirodi, na izletištima i zaštićenim prirodnim dobrima, zbog čega je neophodno poštovanje osnovnih pravila ponašanja u prirodi.

Zato iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine mole građane da prate obaveštenja na informativnim tablama, ukoliko postoje, da poštuju znake upozorenja ili zabrana, i da se kreću po obeleženim stazama za šetnju i da se od njih ne udaljavaju, čak i ako misle da će se lako orijentisati.

Takođe, apeluju da automobile voze obeleženim i javnim putevima, da poštuju zabranu upotrebe sirene, te da se parkiraju isključivo na obeleženim i uređenim parkinzima.

Građani bi trebalo da kampuju na označenim i uređenim mestima, a za izletnička mesta da biraju prostore sa postavljenim stolovima, a vatru za roštilj da pale na postavljenim ložištima, uz korišćenja grana koje su na zemlji, bez lomljenja grana sa drveća, i da po odlasku obavezno provere da li su dobro ugasili vatru.

M. M./ATAImages.
 

- Smeće odlažite u kese. Ukoliko ne postoje kante ili kontejneri, smeće obavezno ponesite sa sobom, nikako ga ne ostavljajte u prirodi - poručuju iz Sekretarijata.

Takođe, ukazuju da građani ne bi trebalo da na stazama gde je obeleženo da se kreću kroz stanište neke životinje prave buku, dovikuju se i uznemiravaju životinje.

Savetuju i da se ne beru biljke i gljive, niti da se hvataju, ubijaju ili iz straha gaze ili jure životinje, budući da je to mesto koje je njihov dom.

- Nemojte unositi, puštati ili ostavljati bez nadzora vaše ljubimce u prirodi. Nemojte praviti buku na staništu ptica, pored gnezda. Nemojte uništavati ili kupiti jaja iz gnezda, kao ni mladunce drugih životinja. Svoj otpad ponesite sa sobom - poručuju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Dodaju da pravila nisu tu da ograničavaju i spreče građane da uživaju u prirodi već da ih podsete da moraju da čuvaju prirodu, koja nije neuništiva.

- Prirodi je potrebno dugo vremena da zaleči rane koje mogu nastati usled nedoličnog ponašanja. Ako naučimo da volimo i čuvamo prirodu i to prenesemo na decu, dajemo lični doprinos u očuvanju planete - zaključuju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike