Dve linije - crvena i plava: Javni prevoz na rekama u Beogradu do kraja godine

22.04.2022

15:48

0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je objasnio da će građani koristiti rečni javni prevoz na isti način i pod istim uslovima kao što u okviru ITS funkcionišu autobuski, tramvajski i trolejbuski

Dve linije - crvena i plava: Javni prevoz na rekama u Beogradu do kraja godine
174415_sa2-0278_f (1) - Copyright 24sedam

Beograd bi ove godine trebalo da dobije sistem javnih bicikala, a rečni prevoz do kraja naredne godine sa dva putnička broda, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Naveo je da je u planu da 2024. i 2025. godine u rečni javni saobraćaj Savom i Dunavom budu puštena još po četiri broda ukoliko, kako kaže, tu odluku potvrdi novoizabrana Skupština grada.

Zamenik gradonačelnika Grada Beograda, Goran Vesić ATA Images/Antonio Ahel
 

- Beograd će imati dve linije za javni rečni prevoz, crvenu i plavu. Crvena linija od "Bloka 45 - SRC Milan Gale Muškatirović" biće puštena u tri faze odnosno tokom tri godine - rekao je Vesić gostujući na TV Prva, navodi se u saopštenju.

U prvoj fazi biće pušten deo linije blok 70 - Ada Ciganlija - TC Galerija - Brankov most, kako je objasnio, a u drugoj deo Blok 45 - Blok 70 - Ada Ciganlija - TC Galerija - Brankov most.

U trećoj fazi biće puštena linija Blok 45 - Blok 70 - Ada Ciganlija - TC Galerija - Brankov most - Beton hala - SRC Milan Gale Muškatirović.

Takođe, biće puštena i plava linija "Borča - Ada Huja", u tri faze, a u prvoj fazi deo Zemun kej - SRC Milan Gale Muškatirović.


U drugoj fazi biće pušten deo Borča - Zemun kej - SRC Milan Gale Muškatirović, a u trećoj Borča - Zemun kej - SRC Milan Gale Muškatirović - Ada Huja.

Zamenik gradonačelnika je objasnio da će građani koristiti rečni javni prevoz na isti način i pod istim uslovima kao što u okviru ITS funkcionišu autobuski, tramvajski i trolejbuski prevoz i da će na tim linijama takođe važiti "Beogradska kartica".

Dodao je da je na tenderu za izbor partnera grada Beograda pobedila kompanija Beoreka.

- Beograd ima skoro dve stotine kilometara rečne obale na dve velike evropske reke. Neverovatno je da obale ne samo da nisu bile uređene i povezane sa gradskim jezgrom nego da reke nisu korišcene za javni prevoz - rekao je Vesic.

Najavio je da će Beograd ove godine dobiti javne bicikle, a da je ”kompanija "Helbiz" izabrana kao upravljač sistema javnih bicikala u Beogradu na period od 15 godina na javnom tenderu koji je raspisao grad Beograd.

- Kada nova Skupština grada potvrdi ovaj ugovor na ulicama našeg grada naći će se hiljadu javnih bicikala koje će građani moći da uzmu na 150 stanica za javne bicikle - rekao je Vesić.
Profimedia
 


Na Novom Beogradu biće postavljeno 47 stanica za javne bicikle, u opštini Stari grad 20 stanica, na Paliluli 18, na Zvezdari 13, na Vračar 12, na Savskom vencu i Voždovcu po 15, na Čukarici tri i u Zemunu sedam stanica.

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, Grad Beograd planira da u naredne četiri godine izgradi oko 500 kilometara novih biciklističkih staza, kako bi se, obezbedila neophodna infrastruktura za korišcenje bicikala.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike