Ponovo radi sat na Sahat kuli na Kalemegdanu, koji je stao nakon udara groma (FOTO)

26.11.2021

14:24

0

Autor: 24sedam

Radovi na popravci su izvedeni stručno i kvalitetno - piše u saopštenju JP "Beogradska tvrđava".

Ponovo radi sat na Sahat kuli na Kalemegdanu, koji je stao nakon udara groma (FOTO)
Sahat kula JP Beogradska tvrđava - Copyright JP "Beogradska tvrđava"

Sat na Sahat kuli, na Kalemegdanskoj tvrđavi, koji je prestao da radi zbog oštećenja satnog mehanizma nakon udara groma krajem maja ove godine, popravljen je i ponovo je u funkciji, objavilo je danas JP "Beogradska tvrđava".

Kako se radilo o popravci za koju postoji mali broj stručnjaka koji bi mogao da izvede tu vrstu radova, bilo je neophodno da se sačeka dolazak jednog od retkih sertifikovanih majstora. Radovi na popravci su izvedeni stručno i kvalitetno i sat je ponovo u funkciji, piše u saopštenju JP "Beogradska tvrđava".

Kula sa satom je bila prepoznatljiv detalj u turskim čaršijama, dok se u tvrđavama javljaju sasvim retko, tako da se ova beogradska po tome može smatrati neuobičajenim primerom. 

JP "Beogradska tvrđava"
 

Podignuta je sredinom 18. veka i ima elemente baroka – tada vodećeg pravca u evropskoj arhitekturi. Visoka je 27,5 metara.

Na planovima iz poslednje decenije 18. veka opisana je kao "kula sa satom pod kojom je jedna stražara" i "visoka kula sa kupolom koja je prekrivena limom na nemački način".

Časovnik ima centralni mehanizam i tegove, kao i dva gonga, a između dva navijanja časovnik može da radi oko nedelju dana. Sačuvana je u celini u svom izvornom obliku, a satni mehanizam je obnovljen 2002. godine, pa on sada radi na savremenim principima. Istovetan način zadržan je i sada, nakon povravke koja je izvršena zbog oštećenja izazvanog udarom groma.

Poznati turski putopisac iz 17. veka Evlija Čelebi zabeležio je da se zvuk zvona Sahat kule čuje iz daljine čitav dan hoda preko Save, a sigurni smo da i danas zvuk ovog sata izaziva radost kod mnogobrojnih posetilaca Beogradske tvđave.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike