Grafitima odzvonilo! Vračar i Zemun najviše išarani, ali antigrafit boja rešiće sve!

31.03.2022

06:30

0

Tokom 2021. godine, u prestonici su uklonjene žvrljotine sa 318 objekata

Grafitima odzvonilo! Vračar i Zemun najviše išarani, ali antigrafit boja rešiće sve!
uklanjanje grafita (3) - Copyright Beoinfo

U Beogradu se skoro na svakom koraku mogu videti grafiti. Iako su pojedini zaista prava remek-dela, većina njih predstavlja ruglo prestonice, te je Grad pokrenuo akciju uklanjanja grafita sa uličnih zidova i fasada.

Takođe, ubuduće će i investitori morati da ispune određeni kriterijum prilikom zidanja objekta, jer, kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, nedavno su izmenjeni propisi.

- Od sada svi investitori imaju obavezu da do dva metra visine na fasadama imaju antigrafit boju koja omogućava da se svaki sledeći grafit ukloni običnom vodom - istakao je Vesić. 

Beoinfo
 

Dodao je i da je Grad Beograd samo ove godine izdvojio oko milion evra za uklanjanje grafita sa beogradskih ulica.

- Poruka svim građankama i građanima je da ne pišu grafite i da čuvaju prestonicu. Na taj način ćemo uštedeti novac, a naš grad će biti lepši - poručio je Vesić.

Prošle godine očišćena površina od 12.919 kvadrata

Kako su za 24sedam objasnili u JKP "Gradska čistoća", njihove ekipe uklanjaju grafite specijalnim hemijskim sredstvima. 

- Preko grafita se prvo nanese hemijsko sredstvo. Zatim radnici toplom vodom ispiraju zidove pod visokim pritiskom. Ukoliko je potrebno, postupak se ponavlja dva-tri puta, jer su pojedini grafiti poprilično stari. Nakon što grafit bude u potpunosti uklonjen, a zid osušen, nanosi se antigrafit zaštita - kažu za 24sedam u "Gradskoj čistoći".

Ističu da je tokom 2021. u Beogradu očišćena površina od 12.919 kvadrata pod grafitima.

- Uklonjeni su grafiti sa 318 objekata, najviše na opštinama Vračar i Zemun. Takođe, trenutno smo u procesu nabavke novih mašina za njihovo uklanjanje - kažu iz nadležnog komunalnog preduzeća.

Tanjug
 

Navode i da sezona čišćenja u Beogradu počinje tek kada temperatura bude iznad 15 stepeni, da bi hemikalja bila efikasna, jer površina mora dobro da se osuši da bi se nanela antigrafit zaštita.

Takođe, ističu da građani mogu da prijave sa kojih objekata žele da grafiti budu uklonjeni.

- Građani mogu da podnesu prijavu lokalnim samoupravama, a zatim lokalna samouprava kontaktira s našim komunalnim preduzećem. Potom ekipa izlazi na teren, kako bi proverila kakva je fasada u pitanju, da li se kruni i da li sa nje može da se izvrši uklanjanje grafita - objasnili su za 24sedam u JKP "Gradska čistoća".

Osvežene fasade

Mnogi stambeni objekti, podzemni prolazi i druge javne površine u centru prestonice dobili su prošle godine osvežene fasade i zidove u akciji koju su realizovali Grad, JKP "Gradska čistoća" i opštine Stari grad i Savski venac.

Na Starom gradu su uklanjani grafiti sa zidova oko parka Kalemegdan, Knez Mihailove ulice sa okolnim objektima od kulturno-istorijskog značaja, kao i oko Skupštine grada Beograda.

Beoinfo
 

U prvom krugu posla na Starom gradu bilo je uređeno oko 1.200 kvadrata površine pod grafitima.

Na Savskom vencu je tokom prošlogodišnje akcije uklonjeno oko 2.000 kvadrata fasada na kojima su bili ispisani grafiti.

Očišćen je potez od Bulevara oslobođenja do Brankovog mosta. Najviše šarenih žvrljotina bilo je u podzemnim prolazima i u okolini Ulice kneza Miloša, na relaciji od Mostarske petlje do Nemanjine, kao i od Savske ulice do Deligradske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike