"Na oko 80 odsto površina lokacije za depo metroa upisana javna svojina grada"

28.03.2022

14:03

0

Kako je Vesić precizirao, na 2,2 hektara završena je izrada nasipa i na više od pola hektara nasut drobljeni kamen.

"Na oko 80 odsto površina lokacije za depo metroa upisana javna svojina grada"
Pocetak izgradnje metroa foto Katarina Mihajlovic (26) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Izgradnja metroa započela je krajem prošle godine nasipanjem terena na Makiškom polju, a do sada je završeno uređenje podtla na površini od tri hektara, a na još devet hektara zemljišta u toku je raščišćavanje terena, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je on precizirao, na 2,2 hektara završena je izrada nasipa i na više od pola hektara nasut drobljeni kamen.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- U obuhvatu lokacije za depo metroa bilo je neophodno rešiti imovinsko-pravne odnose i upisati javnu svojinu grada na 72 hektara. Na oko 80 odsto površina upisana je javna svojina grada, a u toku je rešavanje preostalih katastarskih parcela. Od 749 katastarskih parcela potrebnih za izgradnju depoa do sada je javna svojina upisana na 645 katastarskih parcela. Vlasnicima je do sada isplaćena naknada u vrednosti od 1,2 milijarde dinara, u pripremi je isplata za još 300 miliona dinara, a tokom 2022. godine planirana je isplata još 1,4 milijarde dinara - rekao je Goran Vesić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prema njegovim rečima, u međuvremenu je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda potpisala ugovor za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju saobraćajnica i hidrotehničke infrastrukture u funkciji metroa. 

Ukupna dužina ovih saobraćajnica je oko šest kilometara i povezaće ulice Endija Vorhola i Bore Stankovića sa petljom na Savskoj magistrali.

- Osim saobraćajnica, projektuju se primarni kolektori i za atmosferske vode ukupne dužine od 6,5 kilometara, kao i preko pet kilometara kolektora koji će prečišćene atmosferske vode odvesti sa lokacije Makiškog polja - istakao je zamenik gradonačelnika i dodao da je istovremeno u toku izrada planova detaljne regulacije za drugu fazu prve linije metroa, kao i za drugu liniju metroa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike