"Metro će u potpunosti promeniti život Beograđana": Do 2030. biće završene prve dve linije (FOTO)

28.02.2022

15:01

0

Dve linije metroa će imati 44 stanice i više od 42 kilometara metro mreže

"Metro će u potpunosti promeniti život Beograđana": Do 2030. biće završene prve dve linije (FOTO)
Ilustacija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U prostorijama JKP "Beogradski metro i voz" danas je održan radni sastanak na kojem su predstavljene osnovne karakteristike dve linije metro sistema u Beogradu, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je izgradnja metroa najznačajniji infrastrukturni projekat u Beogradu.

Vesić je nakon sastanka rekao da će 2030. godine biti završene dve linije metroa koji će imati 44 stanice i više od 42 kilometara metro mreže.

- To će promeniti život Beograđana jer ćemo istovremeno sa tim završiti BG voz, odnosno rekonstruisati postojeću mrežu i izgraditi novu - kazao je Vesić.

Beoinfo
 

Kaže i da će kad se projekat završi BG voz imati 500 polazaka dnevno umesto sadašnjih 104.

- To znači da će sve prigradske opštine biti povezane sa centrom Beograda do 15 minuta u špicu, a van špica na 45 minuta - rekao je Vesić.

Naveo je da će se istovremeno graditi dve linije metroa i da će obe biti puštene u rad u razmaku od dve godine.

Beoinfo
 

Zamenik gradonačelnika je naglasio da je država obezbedila novac za izgradnju metroa, da su potpisani ugovori počeli da se realizuju i podsetio da su počeli radovi na Makiškom polju gde će biti depo budućeg metroa.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da su na radnom sastanku predstavljene osnovne urbanističke postavke koje se tiču plana Generalne regulacije šinskog sistema i naglasio da je na projektu do sada puno toga urađeno.

- Krenuli smo sa izgradnjom metroa u Makiškom polju, svake godine će se radovi intenzivirati - rekao je Stojčić.

Beoinfo
 

Naveo je da će se u narednom periodu uraditi detaljne analize u vezi sa trećom linijom metroa i istakao da je svim dosadašnjim aktivnostima na izgradnji metroa prethodio veliki broj internacionalnih i domaćih studija.

- Pokazali smo danas kako će izgledati pojedinačne stanice, koji su tipovi - kazao je Stojčić.

Stojčić je rekao i da su rešenja za stanice prve linije ispunila zahteve Grada definisane u projektnom zadatku, a to je da svaka stanica bude autentična za Beograd, odnosno da bude vezana za pojedine delove Grada i istorijske ličnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike