Ova raskrsnica na Dorćolu je kobna za pešake i vozače! Šta se dogodi kada semafor postane "nevidljiv"?(VIDEO)

21.03.2022

18:30

0

Prema rečima saobraćajnog inženjera Vladimira Simidžije, suština ovog problema na Dorćolu je što vozači nemaju preglednost u toku vožnje

Ova raskrsnica na Dorćolu je kobna za pešake i vozače! Šta se dogodi kada semafor postane "nevidljiv"?(VIDEO)
825A7486 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Nedavno završena rekonstrukcija "četiri bulevara" građanima i stanarima Dorćola je donela, pored novih trotoara i asfalta, vrlo opasan problem za pešake i vozače. 

Nakon što su neimari i bageri napustili ovaj bulevar, na raskrsnici Cara Dušana i Jevrejske ulice uklonjen je i viseći semafor, koji se odvajkada nalazio tu, zbog čega vozači uopšte ne vide vertikalni semafor koji se nalazi odmah do autobuskog i tramvajskog stajališta.

Najveći problem je taj što ukoliko u momentu crvenog svetla za automobile, autobus ili tramvaj stane na stajalište u Ulici cara Dušana, vozači ne mogu da vide semafor, kao ni da znaju da li je za njih zeleno, žuto ili crveno svetlo. 

Takođe, problem nastaje i za vozač koji se iz Jevrejske ulice uključuju u Cara Dušana sa rizikom da u tom trenutku do udesa može doći sa vozačima koji se kreću Dušanovom ulicom, a koji ne vide semafor i crveno svetlo zbog gradskog prevoza koji blokira semafor.

Pored vozila, ova raskrsnica je najviše opasna po pešake koji, kada se uključi zeleno svetlo, normalno stupe na zebru ne znajući da vozači, koji idu iz smera Cara Dušana ka Beo zoo-vrtu, ne vide od autobusa ili  tramvaja da je crveno svetlo za njih.

Baš zbog toga što semafor postane "nevidljiv" u trenutku kada gradski prevoz stane na stajalište, na ovom potezu su se dešavale nezgode u kojima su pešaci bili povređeni. 

"Semafori moraju biti vidljivi za sve učesnike saobraćaja"

Printscreen/YouTube
Vladimir Simidžija

Prema rečima saobraćajnog inženjera Vladimira Simidžije, suština ovog problema na Dorćolu je što vozači nemaju preglednost u toku vožnje, te ovaj semafor podjednako predstavlja problem i za pešake. 

- Dok je semafor građanima visio iznad glava bio je uočljiv, a sada nije iz određenih razloga. I mene zanima što su ga uklonili! U Americi su semafori postavljeni na sjajan način, tako da budu vidljivi i jasni za sve učesnike u saobraćaju - objašnjava za 24sedam saobraćajni inženjer.

Simidžija ističe da svako rešenje u saobraćaju mora svim učesnicima da bude jasno, kao i da semafore ne bi trebalo da zaklanjaju table, krošnje drveća, reklame, pa ni tramvaji i autobusi koji stoje na stajalištu. 

24sedam/Nenad Vujanović
 

- Nažalost, ovo nije usamljeni slučaj u Beogradu. Takvih "problematičnih" semafora ima na svakom koraku - dodaje on. 

Takođe, naš sagovornik podseća da je za semafore u prestonici zadužen Sekretarijat za saobraćaj koji za uklanjanje ili postavljanje semafora angažuje JKP "Beograd put". 

Saobraćajni znakovi moraju biti uočljivi

24sedam/Nenad Vujanović
 

U Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji Republike Srbije piše da saobraćajni znakovi moraju biti postavljeni na način tako da budu uočljivi, da ne ometaju kretanje učesnika u saobraćaju i ne zaklanjaju druge saobraćajne znakove.

Takođe, u Pravilniku piše da se oni postavljaju sa desne strane puta pored kolovoza, u smeru kretanja vozila.

- Ukoliko na mestu na kome se postavlja saobraćajni znak sa desne strane puta postoji potreba za boljom uočljivošću znaka, odnosno dodatnim upozorenjem učesnika u saobraćaju iz razloga bezbednosti, znak se postavlja i na levoj strani puta - piše u objašnjenju. 

Po Pravilniku, saobraćajni znakovi van naselja postavljaju se na visini od 1,2 do 1,4 metara.

Saobraćajni znakovi u naselju postavljaju se na visini od 2,2 do 2,4 metara, a izuzetno van pešačkih površina dozvoljeno je postavljanje na visini od 1,4 do 1,8 metara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike