Deca Beograda - Ana Đurić: Od "Zemlje gruva" do solo umetnice - ko je Konstrakta koja će nas predstavljati na Evroviziji

13.03.2022

18:45

0

Ana je svoju muzičku karijeru započela u bendu "Mistakemisteke", a od 2007. je jedan od dva ženska vokala sastava "Zemlja gruva"

Deca Beograda - Ana Đurić: Od "Zemlje gruva" do solo umetnice - ko je Konstrakta koja će nas predstavljati na Evroviziji
konstrakta ata - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Pevačica i tekstopisac Ana Đurić predstavljaće Srbiju na takmičenju "Pesma Evrovizije" sa pesmom "In corpore sano", a ono što mnogi nisu znali o ovoj umetnici je to što je pseudonim Konstrakta dala sama sebi kada je imala samo 20 godina, jer je volela da komponuje rime na specifičan način - matematički.

Konstrakta, čiji pseudonim znači biti racionalno emocionalan, rođena je Beograđanka, a pored toga što peva, Ana je po struci diplomirani arhitekta, kao i njen muž Milan, s kojim ima ćerku Lenu i sina Nikolu. 

Printscreen/RTS
Ana Đurić Konstrakta

Ana je svoju muzičku karijeru započela u bendu "Mistakemisteke", a od 2007. je jedan od dva ženska vokala sastava "Zemlja gruva," sa kojim je već nastupala na Beoviziji 2009. godine.

U jednom od intervjua Konstrakta je navela da je njen pseudonim teško zapamtiti i izgovoriti, te su je u bendu zvali Konstra. 

- Sa jedne strane, nešto sam mnogo brojala slogove, stihove i pravila neke nove reči, konstruisala, to mi je bilo interesantno. To više ne radim. A sa druge, u to vreme sam studirala arhitekturu i na predmetu Istorija umetnosti, koji je predavao profesor Šuvaković, pričalo se o konstruktima, pre svega društvenim. Pa sam ceo svet i sve fenomene gledala kao konstrukt. I sebe i pesme. Eto, nema misterije - objasnila je u jednom intervjuu svoje umetničko ime. 

Svoju prvo solo pesmu "Žvake" objavila je 2019. godine, nakon čega su usledili singlovi "Neam šamana", "Nobl" i "Mekano".

Takođe, Ana je učestvovala i u filmu "Nebeska tema" o Vladi Divljanu 2019. godine, a 2020. je bila jedna od učesnica konferencije o prevenciji pušenja "Možemo li da razgovaramo?".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike