Stradala je braneći svoju čast i poštenje: Rosi na Dan žena obnovljena spomen-ploča u Siminoj ulici (FOTO)

08.03.2022

13:47

0

Njena unuka Ivana Jerković Andrejević je podsetila da su radne organizacije, građanke i građani Beograda postavili obeležje na današnji dan 1970. godine

Stradala je braneći svoju čast i poštenje: Rosi na Dan žena obnovljena spomen-ploča u Siminoj ulici (FOTO)
Mirosanda Satarić spomen ploča (5) - Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otkrio je danas obnovljenu spomen-ploču Mirosandi Rosi Satarić, ženi koja je stradala 22. juna 1968. godine, naočigled svoje šestogodišnje kćerke, braneći svoju čast i poštenje.

Zajedno s Vesićem, spomen-ploču je otkrila i unuka Mirosande Ivana Jerković Andrejević. Mirosandu Satarić na uglu Višnjićeve i Simine u Beogradu, gde se sada nalazi obnovljena spomen-ploča sa bistom, ubio je bivši pripadnik Narodne milicije Milorad Golubović. 

Goran Vesić je tom prilikom rekao da je ovo spomen-obeležje dokaz koliko treba da govorimo o nasilju nad ženama i o njihovom položaju u društvu. 

- Nažalost, sudbina ovog obeležja je dokaz koliko ne vodimo računa o tome, jer sve dok portal „Kaldrma” nije pisao o tome, odnosili smo se prema obeležju kao da nije ni postojalo. Svakom od nas je jasno da sećanje na žrtve znači opomenu i nauk za buduće generacije kako ne treba da se ponašamo. Naša dužnost je bila da se spomen-ploča obnovi, jer je Mirosanda stradala samo zato što je bila žena. Iako imamo strože zakone, nažalost, nasilje nije iskorenjeno i trebaće još mnogo vremena da se promeni mentalitet, kako bi se to i desilo  - naveo je Vesić. 

- Obnova spomen-ploče je simboličan čin kojim pokazujemo da se kao društvo sećamo nedužnih žrtava i da još treba da radimo na tome da se nasilje zaustavi - poručio je Vesić.

On je dodao da je važan 8. mart, jer da ga nije bilo i da se žene nisu borile za svoja prava, danas mnoga od tih prava ne bi postojala.


- Svaki 8. mart predstavlja podsećanje i svođenje crte, kada jedni drugima kažemo šta još treba da uradimo da se ovakve situacije nikada u našem društvu ne ponove. Nažalost, ima ih i danas i na to ne smemo da žmurimo - istakao je Vesić. 

Rosina unuka Ivana Jerković Andrejević  je podsetila da su radne organizacije, građanke i građani Beograda postavili obeležje na današnji dan 1970. godine.
24sedam/Katarina Mihajlović
Prethodno je ploča bila naprsla, a urezana slova izbledela

- Time su poručili: Stop nasilju i stradanju žena! Ovo obnovljeno obeležje neka bude poruka i danas da žene imaju pravo na život bez straha. Ovo je podsećanje na žene stradale od ruke ubica, nasilnika, na decu koja će svoje majke pamtiti sa fotografija i bližnje sa doživotnim bolom u srcu zbog bez razloga izgubljenih dragih bića. Da se nikada ne zaboravi i ne ponovi - poručila je unuka stradale Mirosande. 

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predstavnici Grada, članovi porodice Mirosande Satarić i građani. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike