Jeziva sudbina kasirke digla je Beograd na noge: Rosi je presudio ljubomorni milicionar pred očima ćerke (6)

05.03.2022

09:02

0

Ostala je mermerna ploča u Siminoj ulici na Dorćolu da svedoči o strašnom zločinu

Jeziva sudbina kasirke digla je Beograd na noge: Rosi je presudio ljubomorni milicionar pred očima ćerke (6)
simina katarina mihajlović (2) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Žene, ljudi i deco, ovde je 22. juna 1968. godine revolverskim kuršumima izrešetano telo nedužne, čestite i dobre žene i majke, Mirosande Satarić, naočigled njene male ćerkice. Svoj mladi život žrtvovala je braneći svoju čast i poštenje. 8. mart 1970. godine Obeležje se stavlja na inicijativu 48 radnih kolektiva grada Beograda.

Ove zastrašujuće reči napisane su na mermernoj ploči postavljenoj na trotoaru Simine ulice, podsećajući na jezivu sudbinu kasirke Mirosande Rose Satarić, čije je ubistvo podiglo Dorćol i čitav Beograd na noge.

Tog 22. juna pre 54 godine, Siminom ulicom odzvanjao je vrisak šestogodišnje devojčice pred čijim očima je ubijena njena majka, kojoj je presudio "uvaženi" narodni milicionar Milorad Golubović, jer je bio opsesivno zaljubljen u nju i uvređen zato što ga Rosa odbija.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ploča je naprsla, a urezana slova su izbledela

Skoro dve decenije ploča je stajala na zgradi u Siminoj 1, a onda je premeštena na pločnik, posle renoviranja zgrade. Nažalost, nagrizao ju je zub vremena - naprsla je, a urezana slova na njoj, koja svedoče o kobnoj Rosinoj sudbini, izbledela su. 

Beogradska kasirka zapala je Goluboviću za oko, ali s obzirom na to da naklonost nije bila obostrana, usledila su neprimerena udvaranja, ponude, nasrtanja, proganjanja, a na kraju i pretnje. Stoga, jednog dana je odlučio da joj presudi, ubivši je hicem pred očima njene ćerkice.

On je bio ubeđen da je svojim činom zadužio narod, te da je njegovo delo bilo njegovo pravo, jer ga je Rosa odbila. Uprkos osudi naroda, na kraju nije streljan, kazna mu je zamenjena za dvadesetogodišnju robiju, piše kaldrma.rs.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

O zločinu narodnog milicionara pisale su i tokom sledeće godine ondašnje beogradske "Novosti":

- Prošle zime pred Okružnim sudom u Beogradu lomila su se koplja oko toga da li je Milorad Golubović normalna i uračunljiva osoba, sposobna da krivično odgovara za ubistvo Rose Satarić koju je godinama proganjao, ljubavnim ponudama i drastičnim pretnjama.

Hvalio se na sudu da je ubio između 500 i 1.000 ljudi. Bio je profesionalni egzekutor “narodnih neprijatelja“.

- Duševni bolesnici koji pokazuju agresivne sklonosti predstavljaju opasnost za okolinu. Zato je potrebno da društvo povede o njima preventivnu brigu, odnosno, da ih stavi pod starateljstvo ili prismotru, ili da ih odvoji od porodice i smesti u bolnicu pre nego što dođe do krivičnog dela. Duševne bolnice, kao i druge zdravstvene ustanove, muče svoju muku i sa sredstvima, i sa kadrom, i sa prostorom, pa nije čudo što ne drže otvorena vrata za potencijalne prestupnike koji nose jedan od danas učestalih epiteta: psihopata, psihoneurotičar, maloumnik itd. - tako je štampa obrađivala ovu temu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: kaldrma.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike