Dobri rezultati za kratko vreme: Nova ovlašćenja milicionera pokazala efikasnost Zakona o buci

24.02.2022

11:28

0

Novi Zakon o buci počeo je da se primenjuje 8. februara

Dobri rezultati za kratko vreme: Nova ovlašćenja milicionera pokazala efikasnost Zakona o buci
Copyright Profimedia

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas centralu Komunalne milicije i održao sastanak sa resornim gradskim sekretarima o primeni novog Zakona o buci.

Sastanku su prisustvovali sekretar za poslove komunalne milicije Ivan Divac, sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović, sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević i sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

Vesić je istakao da je 8. februara počeo da se primenjuje novi Zakon o buci, koji je za ovo kratko vreme pokazao svoju efikasnost.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

- Od primene novog zakona, komunalna milicija je u ugostiteljskim objektima na teritoriji prestonice izvršila 46 merenja buke, od kojih je evidentirano devet nepravilnosti. Protiv odgovornih lica biće podnete prekršajne prijave - kazao je Vesić.

On je podsetio da su kazne 200.000 dinara za pravna lica i 50.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, dok je kazna za preduzetnike 100.000 dinara.

- Primenom novog Zakona o buci Komunalna milicija ima proširene mere ovlašćenja. Ima mogućnost merenja buke i kažnjavanja na licu mesta, dok se objektima koji ponove prekršaj u narednih godinu dana može oduzeti uređaj sa kog se emituje buka - pojasnio je Vesić za Beoinfo.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Istakao je i to da je novi Zakon o buci pokazao, pre svega, svoju efikasnost u zatvorenim objektima, kao i da su problematične lokacije stavljene pod kontrolu, dok je sada fokus na primeni zakona po otvaranju bašti ugostiteljskih objekata.

- Primenom novih ovlašćenja, ali i prilagođavanjem ugostitelja novim propisima zajedno treba da dođemo do željenog cilja. Priprema se nova odluka resornog sekretarijata o merama koje treba da ispune ugostitelji prilikom primene novog Zakona o buci, poput adekvatne zvučne izolacije. Na taj način ćemo omogućiti rad ugostiteljima, ali i mir građanima, od kojih imamo samo pozitivne reakcije - naglasio je zamenik gradonačelnika.

Podsetio je da je radno vreme ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama od šest sati ujutru do ponoći radnim danima, a vikendom do jedan sat iza ponoći, te da se ove mere u velikoj većini poštuju.

Vesić je istakao da su za prethodnih godinu i po dana komunalni inspektori i Komunalna milicija zajedno obavili 111.836 inspekcijskih nadzora u primeni epidemijskih mera, čime se Beograd svrstava u najefikasniju lokalnu samoupravu u Srbiji.  

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike