"Stara šećerana" postaje kulturni centar: Prostor namenjen umetnosti, obrazovanju i turizmu

18.02.2022

10:50

0

Čitav taj prostor od skoro 12 hektara, koji se nalazi prekoputa Ade Ciganlije, neće moći da bude iskorišćen za komercijalu - rekao je Vesić

"Stara šećerana" postaje kulturni centar: Prostor namenjen umetnosti, obrazovanju i turizmu
KPGT Printscreen, Google Maps - Copyright Printscreen/Google Maps

"Stara šećerana" proglašena je odlukom Skupštine grada za kulturni centar, prostor namenjen kulturi, obrazovanju i turizmu, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić i naglasio da će tu ostati KPGT.

Tu će prolaziti i metro, što će podići vrednost prostora, naglasio je Vesić i dodao da ljudi koji tamo žive ne treba da strahuju, jer će država voditi računa o njima s obzirom da su do sada bili ostavljeni na milost i nemilost raznim prevarantima i investitorima.

- Čitav taj prostor od skoro 12 hektara, koji se nalazi prekoputa Ade Ciganlije, neće moći da bude iskorišćen za komercijalu - rekao je Vesić za TV Studio B i precizirao da je prostor sada proglašen javnim te da će ga Grad Beograd i Republika Srbija otkupiti iz stečaja.

Restauriraće, kako kaže, sve objekte jer su oni pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Tamo će ostati KPGT - svojevrsni brend tog prostora, napravićemo pozorišta, galerije, prostore za IT hab ... i konačno ćemo zaštititi taj prostor - najavio je Vesić, precizirajući da će se sastati i sa ljudima koji tamo žive i da će svi oni dobiti stanove.

Zamenik gradonačelnika koji se, kako kaže četiri godine bori za taj prostor ocenio je da će "Stara šećerana" biti najbolji prostoru u Beogradu kada se preuredi.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Vesić je podsetio da su na poslednjoj sednici gradskog parlamenta odbornici usvojili generalni plan koji se odnosi na javne objekte.

- Zaštitili smo nekoliko važnih javnih prostora, kao što su blokovi na Novom Beogradu - rekao je on i podsetio na siutaciju u Bloku 37, sa "monstruoznom" zgradom koju su pokušali da grade.

Dodao je da očekuje da će Grad za desetak dana postati vlasnik te parcele i da će posle toga razgovarati sa građanima šta treba i šta možemo da uradimo u Bloku 37.

Planom je zaštićena Ada Huja, koja će biti pretvorena u park.

- Zaštitili smo i vodoizvorište na Makiškom polju i pretvorili ga u javnu zelenu površinu, isto je urađeno i sa Velikim ratnim ostrvom - podsetio je zamenik gradonačelnika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike