Zelena oaza u srcu Voždovca devastirana! Raskrčen deo Banjičke šume, stabla "leže" na pešačkoj stazi (FOTO)

22.02.2022

07:15

0

Bajfordova šuma je kao spomenik prirode dat na upravljanje JKP "Zelenilu Beograd"

Zelena oaza u srcu Voždovca devastirana! Raskrčen deo Banjičke šume, stabla "leže" na pešačkoj stazi (FOTO)
banjicka suma palo drvece 2102 2022 foto nenad vujanovic (5) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Zelena oaza stacionirana u srcu Voždovca, tačnije u Bulevaru oslobođenja, u narodu poznatija kao Banjička šuma, delimično je uništena sečenjem stabala.

Prvi znaci oštećenja Bajfordove šume vidljivi su na samom ulazu, gde je skroz raskrčena  a brojna stabla drveća mogu se videti na pešačkoj stazi. Međutim, kada se zađe malo dublje, reporteri 24sedam opazili su i polomljeno granje na velikom broju drveća.

S obzirom da je ovaj spomenik prirode poveren na upravljenje JKP "Zelenilu Beograd", portal 24sedam kontaktirao je ovo javno komunalno preduzeće ne bi li saznao zbog čega je flora Banjičke šume narušena. 

U JKP "Zelenilo Beograd" za 24sedam su naveli da je u toku decembra 2021. došlo do velikog broja lomova stabala i drveća.

- Usled snežnih padavina i olujnog vetra došlo je do lomova i izvala velikog broja stabala na celoj površini šume. Oštećena stabla su evidentirana, doznačena i u toku su radovi na sanaciji ovih stabala tj. seča, prerada i odvoz drvne mase i granjevine sa terena - objasnili su za 24sedam u "Zelenilu". 

S obzirom da se G. J. "Bajfordova šuma" gazduje u skladu sa Osnovom gazdovanja šumama (2013 – 2022) svi radovi na seči i uklanjanju stabala se vrše u skladu sa tim planskim dokumentom.

Zaštićeno područje sa 65 vrsta ptica 

24sedam/Nenad Vujanović
 

Stanište Banjičke šume odgovara nekadašnjem staništu klimatogene šume Srbije, ali je u periodu između dva svetska rata, vegetacija u velikom broju posečena a prostor korišćen za gajenje povrtarskih kultura.

Posle Drugog svetskog rata, tačnije od 1948. do 1950.  godine, obavljeno je dobrovoljno pošumljavanje, a današnju sliku ove zelene oaze čine veštački podignuto stanište lužnjaka, sa grabom, cerom i lipama uz proces prirodne obnove.

Vrste drveća koje se najčešće sreću u njoj su sledeće: topole, negundo, kiselo drvo, američki jasen, javor, orah i druge.

Bajfordova šuma je zaštićeno područje prvenstveno zbog bogastva ornitofaune, gde stalno ili povremeno boravi 65 vrsta ptica.

Pored toga u šumi su prisutni i slepi miševi, ježevi i veverice.

Takođe, zelena oaza je nekada nosila ime "Titov gaj" a danas je poznata kao "Bajfordova šuma".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike