Otvorio parking na Vračaru u dvorištu, pa dnevno zaradi i po 170 evra: "Sat vremena 200 dinara, a za dan mi prođe i po 100 kola"

16.02.2022

07:30

0

Kako su za 24sedam objasnili u JKP "Parking servis", ovakvi prostori za ostavljanje vozila nisu u njihovoj nadležnosti

Otvorio parking na Vračaru u dvorištu, pa dnevno zaradi i po 170 evra: "Sat vremena 200 dinara, a za dan mi prođe i po 100 kola"
viber_image_2022-02-15_12-34-44-596 - Copyright 24sedam/L. Đ. T.

Pronaći parking mesto u Beogradu odavno je veliki problem, pogotovo u centru grada. I zato u nedostatku prostora za ostavljanje vozila, pojedini Beograđani su počeli da se dovijaju i otvaraju privatne parkinge. Upravo jedan takav plac nikao je u samom srcu Vračara, u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save. 

Naime, novinari portala 24sedam prošetali su Ulicom Stojana Protića, a pažnju im je privukla tabla na kojoj piše: "Parking 200 dinara sat".

Parking prostor je uređen, posut šljunkom, kako se vozila ne bi zaglavljivala u blatu i na njega se može uparkirati dvadesetak vozila.

Na parkingu se nalazi i kućica za čuvara pored jedne trošne, stambene kuće. 

U trenutku kada su novinari portala 24sedam naišli, iz kuće je izašao jedan mladić i upitao nas da li želimo da ostavimo svoje vozilo kod njega. 

24sedam/L. Đ. T.
 

U neformalnom razgovoru nam je ispričao da je parking uglavnom pun do četiri sata po podne, a nakon toga može da se pronađe mesto.

- Sat vremena košta 200 dinara, a ponekad se desi da dnevno bude i do 100 vozila. Nudile su mi neke italijanske i nemačke firme da im izdajem plac, ali ja to ne želim. Lakše mi je ovako. Danas sam imao 30-40 automobila po 200 dinara, nije loše - kaže kroz osmeh mladić.

Ako je tačno da mu dnevno dođe i po 100 vozila, lako se može zaključiti da dnevno može da inkasira čak 20.000 dinara (170 evra)! I to ako su parkirana samo po sat vremena. 

Pitali smo ga i da li je moguće dnevnu kartu, ali nam je rekao da ne radi tako "jer mu se ne isplati". Ali nam je zato otkrio da je moguće uplatiti mesečnu pretplatu na parking.

- Cena za mesec dana je oko 150 evra. Ostalo mi je još jedno, dva mesta... - rekao je on. Pošto smo se predstavili kao mušterija, upitali smo da li možemo da dobijemo neki popust jer ipak je mnogo 150 evra mesečno za parking. Ali nije nam mnogo spustio cenu.

- Pa, mogu da ti spustim na 125 evra. Stvarno mi se ne isplati da ti dam nižu cenu - rekao je on.

Naravno, ovaj parking nema nikakve veze sa JKP "Parking servis", gde su nam rekli da privatni parkinzi nisu u njihovoj nadležnosti pa nisu želeli da komentraši pojavu sve većeg broja ovakvih prostora za ostavljanje vozila u Beogradu.

Ali naš domaćin uveravao nas je da i on ima registrovanu firmu i da sve radi legalno. Istini za volju, nismo sigurni da bi jedan parking trebalo baš onako da izgleda ali nije nam ostalo ništa drugo nego da mu verujemo na reč.

Pitali smo ga što barem nije stavio neku rampu kako bi vozila bila sigurnija, ali nam je rekao da je do nedavno ispred parkinga postojala rampa, ali je uklonio. 

- Nemoj da brineš, ja sam tu stalno. Neće niko da ti dira auto - rekao je on našem reporteru. I zapravo, u potpunosti je u pravu jer mu ulazna vrata od kuće izlaze upravo na ovaj parking koji je nekada bio samo obično dvorište.

Inače, da se ovakav vid biznisa isplati, govori činjenica da ovo nije jedini privatan parking u Beogradu, već ih ima sve više i više. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike