Hit! Kako se Beograđani dovijaju da bi sačuvali parking-mesto? Cigle i gajbice su standard, ali jedan vozač prevazišao sve granice (FOTO)

19.01.2022

09:30

0

Zbog manjka prostora za ostavljanje vozila, sugrađani su prinuđeni na inovacije

Hit! Kako se Beograđani dovijaju da bi sačuvali parking-mesto? Cigle i gajbice su standard, ali jedan vozač prevazišao sve granice (FOTO)
kamp kućića Goran Sivački (6) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Koliko su stanovnici Beograda kreativni pokazuju sve češći primeri inovativnih načina kojima se koriste kako bi sačuvali parking-mesto za svoje vozilo.

S obzirom na to da je manjak parking-mesta postao svakodnevica u svim delovima prestonice, brojni stanari koji žive u zgradama, ali i oni u kućama moraju da se dovijaju na razne načine.

Do toga je dovela i ubrzana izgradnja u prestonici, veliki broj građana koji se doseljavaju, što je uslovilo i povećanje broja vozila na ulicama, te na kraju i pomenutu nestašicu slobodnih parking-mesta.

Pored toga ostavljanje automobila u parking-zonama je ograničeno i skupo, pa se ljudi dovijaju i snalaze, svako na svoj nači.

Tako, na trotoarima često možemo videti postavljene grede, cigle, stolice, prazne gajbe, pa čak i flaše s vodom. Ima i onih koji prisvajaju parking-mesto, te je tako jedan Beograđanin žutom trakom prefarbao ulicu kako bi napravio sebi parking-mesto, zbog čega su kasnije reagovali i iz Komunalne milicije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Vesic (@vesicg)

Ipak, postavlja se pitanje da li je takvo "rezervisanje" javne površine u skladu sa zakonom?

Kako su još ranije rekli za 24sedam u Sekretarijatu za saobraćaj, zauzeće javne saobraćajne površine, tačnije trotoara, nije dozvoljeno bez njihovog odobrenja (rešenja).

- To se odnosi i na postavljanje stubića ili rampi na trotoaru radi parkiranja, a kaznene mere su propisane u Odluci o zaštiti opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Beograda – rekli su u Sekretarijatu.

To je potvrdio i stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić i objasnio da je potrebno da postoji dozvola koju je izdao Sekretarijat saobraćaj da bi neka oznaka bila zaista zabrana.

Printscreen/YouTube
Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić

- Tek tada to mesto postaje samo vaše za parkiranje, a ujedno i zabrana drugima da vam blokiraju ulaz u dvorište ili garažu - navodi naš sagovornik.

Objasnio je da čak i kada postavite, na primer, lanac i natpis "zabranjeno parkiranje", to ne važi ukoliko to mesto nije predviđeno za parking.

- Zakonom je zabranjeno parkiranje ispred ulaza u garažu, pa čak ne smete ni ispred svoje graže da stanete, da zagradite ulaz, jer ste time prekršili zakon, bez obzira na to što je to vaša garaža, jer u zakonu ne piše da je dozvoljeno parkirati ispred svoje garaže - rekao je Vujanić.

Kazne

Odlukom o zaštiti opštinskih puteva ili ulica na teritoriji Beograda predviđene su novčane kazne od 10.000 do 150.000 dinara za građane, od 100.000 do 500.000 za preduzetnike, a od 300.000 do čak 3.000.000 dinara za preduzeća koja privremeno ili trajno zauzmu javni put.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike