Najčešća odšteta zbog rupa na kolovozu oko 100 evra! Otkrivamo koliko je vozača od početka godine dobilo nadoknadu i šta vam je potrebno!

09.02.2022

07:20

0

Veliki broj vozača se pita da li u takvim situacijama mogu da traže novčanu nadoknadu i kakva je procedura za podnošenje prijave

Najčešća odšteta zbog rupa na kolovozu oko 100 evra! Otkrivamo koliko je vozača od početka godine dobilo nadoknadu i šta vam je potrebno!
Rupe na putevima, Instagram Moj Beograd - Copyright Printscreen/Instagram/Moj Beograd

Zbog rupa na beogradskim kolovozima vozači vrlo često moraju da voze kao u igrici ne bi li izbegli situaciju u kojoj im točkovi upadaju u kratere. 

U takvim situacijama uvek postoje vozači koji, pokušavajući da izbegnu rupe, oštete svoje vozilo, prilikom čega najčešće nastradaju pneumatici ili felne.

Veliki broj vozača se pita da li u takvim situacijama mogu da traže novčanu nadoknadu i kakva je procedura za podnošenje prijave. 

Printscreen/Instagram/Moj Beograd
 

Kako su iz JKP "Putevi Beograd" rekli za 24sedam, od početka ove godine pa sve do 4. februara njihovo preduzeće je primilo 123 zahteva za naknadu materijalne štete.

- Od 108 obrađenih zahteva, 79 zahteva građana je prihvaćeno kao opravdano i oni će dobiti materijalnu nadoknadu - objasnili su u ovom javnom komunalnom preduzeću. 

Na pitanje kakve sve vrste prijava dolaze u sanduče "Puteva Beograd", iz ovog preduzeća kažu da su najčešće u pitanju rupe na kolovozu.

- Pored toga, razlog za podnošenje zahteva za naknadu nematerijalne štete može biti i nedostatak ili oštećenje saobraćajne signalizacije - navode u "Putevima Beograd".

Kako nadoknaditi štetu? 

Printscreen/Instagram/Moj Beograd
 

U slučaju da građanin ošteti svoje vozilo usled upada u rupu na ulici, kako bi ostvario pravo na naknadu štete neophodno je da odmah obavesti MUP Srbije, kako bi službeno lice sačinilo zapisnik o izvršenom uviđaju saobraćajne nezgode.

Kako u ovom preduzeću navode za 24sedam, zahtev za naknadu štete može podneti isključivo vlasnik vozila, i to neposredno na pisarnici JP "Putevi Beograda", u Ulici Žorža Klemanosa br. 19, radnim danima do 15.30, ili poštom na istu adresu.

Dokumentacija koju je potrebno podneti uz zahtev za naknadu štete:

  • Zapisnik o izvršenom uviđaju MUP-a
  • Zapisnik o opisu i proceni oštećenja ovlašćenog osiguravajućeg društva
  • Očitana saobraćajna dozvola i lična karta, kopija vozačke dozvole i kopija kartice tekućeg računa
  • Ukoliko je izvršena popravka vozila, računi o kupljenim delovima ili izvršenim uslugama na otklanjanju štete u skladu sa zapisnikom o proceni oštećenja vozila
  • Za vozila uzeta na lizing, neophodno je da korisnik vozila dostavi pismeno ovlašćenje lizing kompanije (vlasnik vozila) za podnošenje zahteva za naknadu štete i naplatu obeštećenja.

U slučaju materijalne štete, visina isplate zavisi od tipa, starosti i opšteg stanja vozila, kao i od same prirode oštećenja nastalih na vozilu.

- Ne postoji minimalna i maksimalna isplata naknade za materijalnu štetu. Zahtevi za naknadu materijalne štete se najčešće odnose na oštećenja pneumatika i felni, gde je iznos naknade štete od 10.000 do 15.000 dinara - objašnjavaju u "Putevima Beograd".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike