Maju (37) sa petoro male dece izbacili na ulicu: Muž je ostavio jer neće da brine o mališanima, a sada im je ukinuta socijalna pomoć

27.01.2022

19:45

9

Maja kaže da im je gradska uprava dozvolila da budu u stanu u kom trenutno žive, ali da za njega nemaju nikakvo rešenje

Maju (37) sa petoro male dece izbacili na ulicu: Muž je ostavio jer neće da brine o mališanima, a sada im je ukinuta socijalna pomoć
24sedam/Katarina Mihajlović

Samohrana majka Maja Mićić (37) i njeno petoro dece - Dragan (14), Miloš (12), Dunja (10), Kosta (7) i Jana (4), od kojih troje ima epilepsiju i mentalnu retardaciju, godinama unazad vode bitku za puku egzistenciju, a sada im je pomoć najpotrebnija jer su pre mesec dana prestali da primaju socijalnu pomoć i tuđu negu i pomoć.

Porodica Mićić od aprila prošle godine živi u jednom stanu na Novom Beogradu, u Ulici Mileve Marić Ajnštajn, a kako je za 24sedam rekla majka ovo petoro dece, njen muž ih je ostavio na milost i nemilost, kazavši da ne želi da brine o bolesnoj deci.

24sedam/Katarina Mihajlović
Maja Mićić

- U ovom stanu živim s majkom i petoro dece, od kojih njih troje imaju periode kada upadnu u takvo stanje da samo vrište i udaraju sve po stanu, pa i i nas. Ovde postoje dve sobe i veliki dnevni boravak. Ja spavam sa troje dece, njih dvoje spava u jednom krevetu, a mama u dnevnoj sobi. Borimo se - rekla je ona. 

Maja kaže da im je gradska uprava dozvolila da budu u stanu u kojem trenutno žive, ali da za njega nemaju nikakvo rešenje. 

- Godinama unazad živimo od socijalne pomoći i tuđe nege i pomoći, od čega plaćamo dva asistenta koja odvode i dovode decu iz škole. Do pre mesec dana bili smo prijavljeni na adresi moje drugarice, međutim, ona se iselila i gazdarica je prodala taj stan, tako da mi više nismo prijavljeni i ne dobijamo nikakvu novčanu pomoć - objašnjava ona. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Dragan, Miloš i Kosta

Samohrana majka za 24sedam kaže da je pisala gradonačelniku i da su joj iz njegovog kabineta rekli da će urgirati, ali da ništa ne mogu da urade dok ne bude objavljen javni konkurs, za koji su u gradskoj upravi rekli da neće izaći u skorije vreme, zbog trenutne epidemiološke situacije.

- Oni nam jesu dozvolili da budem u ovom stanu, ali trenutno ne mogu da nam izdaju rešenje za stanovanje, zbog čega smo mi neprijavljeni i ne možemo da primamo novčanu pomoć. Dobri ljudi nam pomažu koliko mogu, pa nam je tako jedna komšinica sa Bežanijske kose, gde smo ranije živeli, pozajmila sto i stolice. Isto tako, Versko dobrotvorno starateljstvo nam je tada plaćalo račune, a nedavno nam je i Fondacija "Rodoljublje" kupila namirnice za 30.000 dinara - priča ona. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Maja kaže da su, inače, korisnici crkvene kuhinje, ali da ona nije radila mesec dana, tako da nisu imali šta da jedu. 

- Komšinica sa Bežanije nam je donosila jedan-dva hleba, koliko je mogla - dodaje ona.

- Najbitnije nam je da budemo prijavljeni kako bi deca nastavila da dobijaju socijalnu pomoć i novac za tuđu negu i brigu - priča Maja. 

Kada se sve stavi na papir - socijalna pomoć nije dovoljna 

24sedam/Katarina Mihajlović
Maja sa majkom

Samohrana majka kaže da, uprkos tome što su do pre mesec dana primali novčanu pomoć, ona nije bila dovoljna, jer je tuđa nega i pomoć odlazila na plaćanje dva asistenta koji su odvodili i dovodili decu iz škole. 

- Pored toga, njima je potreban novac i za užinu, maske, knjige... Na primer, samo jedan lek što Dunja pije košta oko 2.000 dinara. A to je samo jedan lek, a njih je troje koji piju lekove. A gde su tu pregledi? U novembru smo ih vodili kod neurologa, gde je pregled kod doktora plaćen 40.000 dinara. Na svu sreću, jedna komšinica se ponudila da ga plati - objašnjava Maja. 

Ona dodaje da imaju veliki problem kada je reč o lekarima i pregledima, jer su oni njima potrebni odmah, a ne za šest meseci ili godinu dana. 

- Sve troje dece imaju epilepsiju i mentalnu retardaciju. Dragan uz sve to ima i psihozu, kao i Stiven-Džonsonov sindrom, Kosta takođe. Zdravi su samo Miloš i Jana - ističe ova samohrana majka.  

Tri dana živeli na ulici

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Porodica Mićić je prošla pravi pakao, jer su se za godinu dana tri puta selili, a nisu imali novca da plate kamion za selidbu. 

- Sva sreća pa udaljenost nije bila velika. Sve stvari smo nosili u rukama, koliko je ko mogao - kaže Maja. 

Ona objašnjava da su uvek imali problem kada su živeli kao podstanari, jer, kako kaže, niko ih nije trpeo. 

- Pošto imam petoro dece, od kojih njih troje ima mentalne retardacije, niko nas nije trpeo. Svi nam kažu kako ljubimci mogu, a deca ne. Iz prošlog stana na Bežaniji su nas izbacili, tri dana smo bili na ulici, dok nam gradska uprava nije dozvolila da budemo u ovom stanu na Novom Beogradu - navodi naša sagovornica.

Pomoć Fondacije "Rodoljublje"

Ova porodica je pre nekoliko dana kontaktirala s fondacijom "Rodoljublje" za bilo kakvu vrstu pomoći, nakon čega su im oni obezbedili paket osnovnih životnih namirnica u vrednosti od 31.000 dinara. 

- Uvidom u celokupnu situaciju mi smo im obezbedili krevet na rasklapanje, frižider, ortopedsku hodalicu, školski pribor, prehrambrene pakete, kućnu hemiju i sredstva za higijenu - rekli su oni.  

Takođe, ova fondacija je za porodicu Mićić otvorila žiro račun, na koji svi zainteresovani građani mogu da uplate određenu sumu novca ne bi li im pomogli.

Broj dinarskog žiro računa je 160-6000000750294-52.

Bonus video 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi