Korona ne posustaje u studentskim domovima: Virus potvrđen kod 15 akademaca

24.01.2022

12:28

0

U tim ustanovama pojačana je kontrola nošenja zaštitnih maski i mera koje se odnose na propisanu fizičku distancu i dezinfekciju ruku

Korona ne posustaje u studentskim domovima: Virus potvrđen kod 15 akademaca
Copyright Studentski dom „Kralj Aleksandar I“, Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

U 14 beogradskih studentskih domova trenutno boravi oko 7.000 studenata, a koronavirus potvrđen je kod 15 akademaca koji imaju lakše kliničke slike ili su asimptomatski, rečeno je Tanjugu u Ustanovi Studentski centar "Beograd".

Sofija Martinović iz Studentskog centra rekla je da rezultate testiranja čeka petoro studenata, od kojih je jedan smešten u dom "Kralj Aleksandar I", popularnoj "Loli" koja je i privremeni smeštaj za kovid obolele ili one koji čekaju rezultate.

Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović
 

Martinović je naglasila da je u studentskim domovima u Beogradu pojačana kontrola nošenja zaštitnih maski i mera koje se odnose na propisanu fizičku distancu i dezinfekciju ruku.

- Doneli smo dodatne plakate koji obavezuju studente da nose zaštitne maske, ali s obzirom da je stanje stabilno, nema potrebe za većim pooštravanjem. U saradnji sa Studentskom poliklinikom i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pratićemo epidemiološku situaciju i razmatraćemo dalje korake - naglasila je Martinović.

Ona je dodala da su studenti pokazali visok stepen odgovornosti u poštovanju svih propisanih mera, što je, ističe, rezultiralo stabilnom situacijom u domovima.

Da bi se studenti u velikom broju vratili u amfiteatre, neophodna je masovnija vakcinacija, pa tako student Fakulteta veterinarske medicine Lazar Bekić ističe stav da je imunizacija jedini način da se pobedi epidemija.

- To je jedini način da se vratimo normalnim aktivnostima i u fakultetske klupe - rekao je Lazar koji kaže da nosi zaštitnu masku i ne prisustvuje masovnim okupljanjima.

Njegova koleginica sa Poljoprivrednog fakulteta Jela Tepavčević je primila dve doze Sputnjik vakcine.

Ona kaže da je vakcinacija jedan od ozbiljnih faktora za suzbijanje epidemije, kao i pridržavanje svih mera.

- Vakcinacija umnogome može doprineti suzbijanju virusa. Pridržavam se svih mera, nosim masku kada sam u većoj grupi ljudi - rekla je Jela, koja je kao i Lazar stanarka Studenjaka.

I studentkinja Tijana Tiodorović sa Poljoprivrednog fakulteta, koja ima tri doze Sinofarm vakcine, mišljenja je da će se vakcinom postići kolektivni imunitet.

Apelovala je na sve da drže fizičku distancu, vrše redovnu dezinfekciju i nose masku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike