Situacija u studentskim domovima pod kontrolom: Zaražena dva akademca

18.02.2021

14:59 >> 15:09

0

Autor: Jovana Vrećo

Direktor Studentskog centra Beograd Goran Minić istakao je da su i dalje zadržana obaveštenja za studente da izbagavaju bliske kontakte

Situacija u studentskim domovima pod kontrolom: Zaražena dva akademca
Copyright Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Od 6.500 studenata, koji su trenutno smešteni u studentskim domovima u Beogradu, koronavirusom zaraženo je dvoje i oni su zbrinuti u stacionaru Studentske poliklinike, kaže direktor Studentskog centra Beograd Goran Minić.

On je za Tanjug rekao da u privremenoj kovid bolnici, koja se nalazi u hostelu doma Lola (Aleksandar I Karađorđević), trenutno nema zaraženih studenata.

– Od početka 2021. godine u privremenoj kovid bolnici nema zaraženih studenata. Mi se nadamo da će tako i ostati – naveo je Minić i dodao da se hostel još neće vraćati u prethodan režim rada, da ostaje i dalje u pripravnosti i ukoliko bude bilo potrebe da može odmah da primi zaražene studente.

Napominje da odgovornim ponašanjem studenata i zaposlenih u prethodnom periodu, situacija u studentskim domovima ni u jednom trenutku nije bila alarmantna i kritična.

– Svaki pojedinačni slučaj studenata koji su se pojavili sa nekim od simptoma kovid 19 je na vreme prepoznat, izolovan i na taj način smo izbegli širenje zaraze, eventualno stvaranje potencijalnih žarišta – rekao je on.

Procedura

Printscreen/Youtube/light2tube

Procedura u studentskim domovima u Beogradu je takva da se akademci koji imaju neki od simptoma kovida 19, javljaju u respiratornu ambulantu Studentske poliklinike u Prote Mateje.

Lekari procenjuju da li je potrebno da se obavlja testiranje ili ne. Ukoliko se obavlja testiranje student vreme do dobijanja rezultata provodi u izolaciji.

U privremenoj kovid bolnici Lola za tu namenu izdvojeno je 11 jednokrevetnih soba, a mogu i da odu kući.

Ukoliko je test negativan student se vraća redovno svojim aktivnostim, obavezama na fakultetu. Ukoliko je pozitivan test on biva smešten u stacionar Studentske polinike ili kovid bolnicu Lola koja za te namene ima 15 trokrevetnih apartmana.

Minić navodi da sve epidemiološke mere i dalje ostaju na snazi u domovima.

– Ne smemo se sada opuštati, iako je sada situacija dosta povoljnija nego što je bila u novembru i decembru. Ustanova SC Beograd se pridržava svih mera – dezobarijere na ulasku u svaki objekat, sredstva za dezinfekciju ruku, svi zaposleni nose zaštitne maske, prostorije se redovno provetravaju – rekao je on.

I dalje su zadržana obaveštenja za studente da izbagavaju bliske kontakte, održavaju distancu, da nose zaštitnu masku, dezinfikuju ruke.

– Što se tiče posete, prenoćišta i slavlja ona su i dalje zabranjena u studentskim sobama. To je odluka Kriznog štaba i mi ćemo do daljnjeg poštovati. Naši radnici, zajedno sa studentima redarima obavljaju kontrolu primene svih mera – rekao je on.

Navodi da je u prošloj godini bilo i sankcija za pojedine studente koji se nisu pridržavali epidemioloških mera, da su više puta upozoravani, a da je njih nekoliko izgubilo pravo na smeštaj.

Pročitajte još:

U Studentskoj poliklinici u Beogradu kažu za Tanjug da poslednjih nekoliko dana imaju nešto veći broj pregleda u respiratornoj kovid ambulanti i da se detaljno prati epidemiološka situacija.

Navode da se istovremeno obavlja vakcinacija zaposlenih, vakcinacija studenata sa sistemskim i teškim hroničnim bolestima ili hendikepom, kao i studenata medicine završnih godina studija, koji će veoma brzo raditi kao mladi lekari.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike