Deca Beograda: Goran Stanković - reditelj koji je Holivud zamenio srpskom prestonicom

23.01.2022

18:45

0

Zbog svojih studentskih ostvarenja izazvao je još u akademskim danima pažnju medija i javnosti

Deca Beograda: Goran Stanković - reditelj koji je Holivud zamenio srpskom prestonicom
Goran Stanković (5) - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Pod rediteljskom rukom Gorana Stankovića urađeno je pet epizoda serije "Nečista krv", koja postaje sve više popularna kako u domaćoj tako i u svetskoj javnosti.

Goran Stanković je rođen 1984. godine u Beogradu.

Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dragoljuba Elčića. Njegovi studentski filmovi skrenuli su veliku pažnju medija i javnosti, pa je još tada nazvan "mladom nadom srpskog filma".

Njegov kratki film "Ko čuva čuvare", koji je bio zapravo ispitni rad na trećoj godini fakulteta, postao je internacionalni festivalski hit sa osvojenih 10 međunarodnih nagrada (SAD, Meksiko, Brazil, Rusija, Izrael, Grčka, Italija, BiH, Makedonija, Mađarska, Bugarska, Grčka), a prikazan je na više od 30 prestižnih festivala u zvaničnoj selekciji.

Takođe, taj film predstavljao je Srbiju u okviru programa "Evropska turneja kratkog filma" po Južnoj i Severnoj Americi. Goran je odabran i da učestvuje na Berlinale Talent Campusu 2009. godine u konkurenciji od 3.800 mladih umetnika.

Tokom studija, radio je i kao asistent režije kultne TV serije "Selo gori, a baba se češlja", reditelja Radoša Bajića, zatim kao asistent režije na dugometražnom igranom filmu "Sveti Georgije ubiva aždaju" Srđana Dragojevića, asistent režije na međunarodnom dugometražnom igranom filmu "Look, Stranger", u režiji Arielle Javitch, pomoćnik reditelja na dugometražnom igranom filmu Andrijane Stojković "Kutija", pomoćnik režije na dugometražnom igranom filmu „TRAVELATOR“, u režiji Dušana Milića.

Osvojio je nagradu za najbolji projekat na festivalu FIPA, a dobitnik je i priznanja "Sveti Vid".

Potom je primljen na poslediplomske studije iz filmske režije na najprestižnijoj filmskoj školi – Američkom filmskom institutu AFI u Los Anđelesu.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

S obzirom na to da je živeo duže vremena u Americi, shvatio je da je tamo filmska industrija tako usmerena da tu prolazi jako puno novca, jer je potražnja velika.

- To je potpuno drugi mentalitet, drugačiji pristup svemu, ne samo filmskoj industriji i u nekom trenutku počne da ti fali to što tebe obeležava, što je tvoj DNK. Pošto si većinu vremena usamljen, počinješ sam sebe više da upoznaješ i krećeš da razmišljaš o genetici, podneblju, o stvarima koje su te obeležile i mislim da je to jedan od razloga što sam želeo da budem u sredini iz koje sam potekao, sa ljudima sa kojima sam proveo većinu života - rekao je svojevremeno Stanković.

Pažnju domaće javnosti privukao je serijom "Jutro će promeniti sve" o životu mladih danas u Beogradu, koja je emitovana 2018. godine.

Zajedno sa producentkinjom Snežanom van Hauvelingen, osnovao je produkciju "This and That", koja stoji iza uspešnih ostvarenja poput TV serija "Jutro će promeniti sve", "Nečista krv", kao i filmova "Dnevnik Diane Budisavljević", "Dobra žena", dok su u fazi pripreme novi projekti - TV serija "Sablja" u režiji Gorana Stankovića i Vladimira Tagića i "Oče naš" u režiji Gorana Stankovića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike