Stanari Labudovog brda u strahu zbog otpadanja fasade: "Pukom srećom do sada niko nije nastradao"

21.01.2022

18:30

0

Ovakvi incidenti su česta pojava

Stanari Labudovog brda u strahu zbog otpadanja fasade: "Pukom srećom do sada niko nije nastradao"
Screenshot_1 - Copyright Privatna arhiva

Stanari Labudovog brda godinama imaju isti problem jer fasade, koje su urađene pre više od 10 godina na zgradama u ulicama Serdar Janka Vukotića i 11. krajiške divizije, sa jačim naletima vetra otpadaju.

Prema rečima stanara ovog dela Rakovice, ovakve nezgode su česte, jer većina zgrada ima loše urađene fasade.

- U periodu od 2006. do 2010. godine urađena je nadogradnja zgrada. Dve privatne firme su izvodile radove uz dobijenu saglasnost opštine Rakovica za idejni projekat. Zgrade su nadograđene sa po dva-tri sprata, a kao kompenzaciju, stanari su dobili novu termoizolacionu fasadu - rekla je za 24sedam zabrinuta stanarka A. M. M. 

Naša sagovornica kaže da zgrade nikada nisu pregledane, tj. da nije bilo tehničkog pregleda, a za nadogradnju solitera nema upotrebnih dozvola.

- To znači da zakonske procedure nisu sprovedene, a da opština i nadležne službe nisu reagovale - kaže ona.

Privatna arhiva
 

Navodi da su manji delovi fasada otpadali sa nekih zgrada, a sa tri solitera čitavom visinom.

- Osim što su stanari ovih zgrada ostali bez izolacije, pad građevinske fasade sa velike visine predstavlja ogromnu opasnost po sve prolaznike. U prethodnom periodu sa nekih zgrada je prilikom jačeg vetra otpadao i limeni krov. Čistom srećom do sada niko nije nastradao. Inače, između zgrada se kreće veliki broj dece kada idu u školu - objašnjava A. M. M.

U naselju živi oko 5.000 ljudi

- Naselje Labudovo brdo čini blok od 32. zgrade u ulicama Serdar Janka Vukotića i 11. krajiške divizije, centrično poređane po platoima. U centralnom delu naselja nalaze se Osnovna škola, gimnazija, kao i jaslice i vrtić. U ovim zgradama živi oko 5.000 ljudi - rekla je za 24sedam A. M. M.

Fasade nisu jedini problem

Obrušavanje fasada nije jedina potencijalna opasnost po 5.000 stanara ovog naselja, kaže zabrinuta stanarka.

- Naime, ove zgrade su pre nadogradnje imale ravne krovove preko kojih su po tri zgrade bile povezane za slučaj evakuacije usled izbijanja požara ili neke druge opasnosti. Stanari su iz jedne zgrade mogli preko krova da se spuste do susedne zgrade i evakuišu. Sada je to nemoguće - ističe naša sagovornica.

Objašnjava da su na zgradama dozidana po tri sprata i urađeni kosi krovovi.

24sedam/Goran Sivački
 

- Zgrade su razdvojene i u slučaju požara ne postoji mogućnost da se stanari od 4. sprata i naviše evakuišu. O svemu ovome stanari su pojedinačno upoznavali upravnike zgrada, opštinu, inspekciju, ali se niko nikada nije osvrnuo na ovaj problem. Čak su fasade tu gde su pre pola godine ili godinu pale na zelenu površinu pored dečjeg parka - objasnila je naša sagovornica.

Jedva spasili živu glavu

Podsetimo, stanarima zgrade u Ulici Jedanaeste krajiške divizije 41 na Labudovom brdu, u oktobru prošle godine otpala je fasada po treći put.

- Prvo je otpao deo sa šestog i sedmog, a potom i sa ostalih spratova. Nažalost, ovo nije prvi put da se dešava ovako nešto - rekla je tada za 24sedam stanarka Tatjana Stanković Stefanov.

Sa zadnje strane zgrade, gde je otpala fasada, stanari prolaze često, pogotovo kada tu privremeno parkiraju automobile kako bi lakše uneli stvari koje su kupili, ali i kada šetaju svoje kućne ljubimce.

- Kada nosimo neke kabaste stvari ili kada se vraćamo iz kupovine, koristimo zadnji ulaz i kroz podrum dolazimo do lifta, pošto do prednjeg ulaza u zgradu ne možemo da dođemo kolima. Šetala sam psa tuda, pet minuta pre nego što je pala fasada. Srećom, tragedija je izbegnuta, ali je neko ozbiljno mogao da nastrada. Posledice su mogle da budu katastrofalne - objasnila je za 24sedam Tatjana.

Ko snosi troškove i krivicu?

Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije za 24sedam je objasnio kakva je procedura u ovakvim slučajevima.

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
 

- Za održavanje fasade na zgradi zadužena je stambena zajednica. Ukoliko fasada padne i nekoga povredi ili ošteti nečiji automobil, odgovorna je stambena zajednica, dok se ne utvrdi, ukoliko postoji, pojedinačna odgovornost vlasnika posebnog dela ili samostalnog dela koji je prouzrokovao štetu. U slučaju kada se radi o elementarnoj nepogodi koja predstavlja višu silu, potrebno je dokazati da je šteta nastala iz propusta, odnosno lošeg održavanja - kaže Spasić.

On ističe da je za utvrđivanje odgovornosti i krivice nadležan sud, a ukoliko se nekom građaninu dogodi da bude povređen u ovakvom slučaju, potrebno je da ode na lekarski pregled, a nakon toga da se sa kompletnom lekarskom dokumentacijom obrati sudu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike