Jak vetar srušio fasadu sa zgrade: Ko je odgovoran i čija je dužnost da to sanira?

12.12.2020

21:00 >> 08:06

0

Za 24sedam govorio je Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije koji je objasnio kakva je procedura u ovakvim slučajevima

Jak vetar srušio fasadu sa zgrade: Ko je odgovoran i čija je dužnost da to sanira?
Copyright Instagram/Moj Beograd

Košava već nedeljama “teroriše” Beograđane, vetar je iščupao mnoga stabla, granje je letelo na sve strane, a padale su i fasade sa zgrada.

Upravo se taj primer dogodio nedavno u Ulici Serdara Janka Vukotića, na Labudovom brdu, kada je jak vetar srušio deo fasade jedne višespratnice. Prema rečima stanara ove ulice, ovakve nezgode su česte, jer većina zgrada ima loše fasade.

Međutim, šta ako fasada sa neke zgrade padne na nečiji automobil ili glavu? Ko je kriv i ko će nadoknaditi štetu?

Za 24sedam govorio je Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije koji je objasnio kakva je procedura u ovakvim slučajevima, kao i ko građanima isplaćuje odštetu.

Stanimir Spasić  Printscreen/YouTube

– Za održavanje fasade na zgradi zadužena je stambena zajednica. Ukoliko fasada padne i nekoga povredi ili ošteti nečiji automobil, odgovorna je stambena zajednica, dok se ne utvrdi, ukoliko postoji, pojedinačna odgovornost vlasnika posebnog dela ili samostalnog dela, koji je prouzrokovao štetu. U slučaju kada se radi o elementarnoj nepogodi koja predstavlja višu silu, potrebno je dokazati da je šteta nastala iz propusta, odnosno lošeg održavanja – kaže Spasić.

On ističe da je za utvrđivanje odgovornosti i krivice nadležan sud, a ukoliko se nekom građaninu dogodi da bude povređen u ovakvom slučaju, potrebno je da ode na lekarski pregled, a nakon toga se sa kompletnom lekarskom dokumentacijom obraća sudu.

Ilustracija/Pixabay

– Često se dešava da vlasnici posebnog dela ne žele da izdvoje novčana sredstva za održavanje zgrade, i u tom slučaju su supsidijarno odgovorni ka trećim licima. To takođe znači da vlasnik posebnog, odnosno samostalnog dela koji ispuni obavezu stambene zajednice ima pravo regresa od ostalih vlasnika posebnog, odnosno samostalnog dela – naveo je upravnik stanara.

Pročitajte još: Košava ruši sve pred sobom: Otpala fasada sa zgrade na Labudovom brdu (FOTO)

On naglašava da je upravnik zgrade sa sebe skinuo odgovornost time što je nakon saznanja i upoznavanja sa problemom predložio na sednici skupštine stanara način i metod rešavanja, odnosno saniranja problema.

– Ukoliko skupština stanara svesno ne prihvati predlog upravnika, onda ona i snosi odgovornost za eventualnu štetu trećim licima – zaključio je Spasić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike