Nakon skandala o neispravnim autobusima, oglasio se i gradonačelnik: Beograđane uverava u jednu stvar!

14.01.2022

09:52

1

Na pregledu ih, kako je naveo, kontrolišu mehaničar i električar, a proverava se i svetlosna signalizacija i sistem kočenja

Nakon skandala o neispravnim autobusima, oglasio se i gradonačelnik: Beograđane uverava u jednu stvar!
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Na ulicama Beograda svakog dana saobraća oko 880 autobusa GSP-a, i oni ne napuštaju garažu dok se ne izvrše sve bezbednosne provere, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je to izjavio nakon obilaska Pogona GSP-a za remont autobusa Kosmaj i dodao da taj pogon kontroliše 35 linija, odnosno oko 200 autobusa.

- Danas sam se uverio kakva je i koliko je striktna procedura bezbednosti autobusa, jer svaki autobus svakog dana mora da prođe kroz celu proceduru kontrole. Prvo se kontroliše gorivo, zatim se autobusi peru i dezinfikuju, a potom idu na pregled - rekao je Radojičić.


24sedam/Katarina Mihajlović
Prof. dr Zoran Radojičić

Na pregledu ih, kako je naveo, kontrolišu mehaničar i električar, proverava se svetlosna signalizacija i sistem kočenja, a ukoliko se utvrdi da postoji problem, autobus ne ide na ulicu i ne prevozi putnike dok se problem ne reši.

- Vodi se računa pažnja o sigurnosti i bezbednosti, i jedino ispravni autobusi izlaze na ulice grada Beograda - istakao je Radojičić.

Naveo je da u sistemu GSP-a ima oko 880 autobusa i nešto manje od 500 autobusa privatnih partnera.

Radojičić je kazao da je od 2014. godine do danas nabavljeno oko 700 novih autobusa i da je za to uloženo oko 150 miliona evra.

Kada je reč o nabavci novih autobusa, Radojičić je naveo da je tender za novih 100 autobusa završen i da će on biti realizovan u narednih nekoliko meseci.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Očekujemo da do proleća počne realizacija tog tendera i da ti autobusi na komprimovani gas počnu da dolaze i da uđu u funkciju GSP-a - rekao je Radojičić.

Takođe, naveo je i da su novih 10 električnih autobusa već u Beogradu, da se trenutno rade završne tehničke pripreme, a uskoro se očekuje otvaranje još jedne eko linije koja će ići od Beograda na vodi do Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović".

Naglasio je da se na taj način daje doprinos boljoj i zdravijoj životnoj sredini i naveo da je cilj da se u narednih pet godina potpuno zamene autobusi koji nisu ekološki prihvatljivi.

Radojičić je rekao da je prosečna starost autobusa u GSP-u nešto iznad osam godina, a zajedno sa privatnim autobusima, koji imaju poseban zahtev da njihovi autobusi ne budu stari, starost autobusa na ulicama Beograda je ispod osam godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike