Trend u Beogradu - ko prvi parkingu, njegov je: Dok nadležni zoniraju, pojedinci prisvajaju mesta

27.12.2021

19:30

0

Na delu je samovolja nekih sugrađana

Trend u Beogradu - ko prvi parkingu, njegov je: Dok nadležni zoniraju, pojedinci prisvajaju mesta
24sedam/Jovana Vrećo

Novi zonski sistem parkiranja, kojim su obuhvaćeni blokovi 19a, 21, 22 i 23 na Novom Beogradu, stupa od danas na snagu. Ipak, dok nadležni zoniraju delove grada, pojedinici se dovijaju na razne načine, pa prisvajaju parking-mesta čak i "porodično".

Upravo takva situacija je i u Ulici Draže Pavlovića na Paliluli, gde građani tvrde da su mesta nasleđena, pa čak i kupljena. S druge strane, nadležni tvrde da je tih 40 mesta deo javne površine.

Printscreen/ Google maps
Ilustracija

Naime, stanari tog kraja, koji tvrde da je parking tako ograđen više od 15 godina, u tom zajedničkom dvorištu postavili su i stubiće za parkiranje, a sada su dobili obaveštenje od nadležnih iz opštine Palilula da ih uklone.

Da je to samovoljno doneta odluka stanara, potvrdio je i komunalni inspektor u PO Palilula.

Slična situacija je i sa onima koji "prisvajaju" parking-mesta, pa farbom ili sprejom ispisuju oznake "zabranjeno parkiranje".

U takvim slučajevima, kako je za 24sedam ranije ukazao stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić, da bi neka oznaka bila zaista zabrana mora da postoji dozvola koju je izdao Sekretarijat za saobraćaj.

- Tek tada to mesto postaje samo vaše za parkiranje, a ujedno i zabrana drugima da vam blokiraju ulaz u dvorište ili garažu - navodi naš sagovornik.

Printscreen/YouTube
 

Objasnio je da čak i kada postavite, na primer, lanac i natpis "zabranjeno parkiranje", to ne važi ukoliko to mesto nije predviđeno za parking.

- Zakonom je zabranjeno parkiranje ispred ulaza u garažu, pa čak ne smete ni ispred svoje graže da stanete, da zagradite ulaz, jer ste time prekršili zakon, bez obzira na to što je to vaša garaža, jer u zakonu ne piše da je dozvoljeno parkirati ispred svoje garaže - rekao je Vujanić.

To nadalje znači da niko ne sme da prisvoji neko parking-mesto ili da neki prostor ograniči ako ne dobije posebnu dozvolu od Grada, odnosno od Sekretarijata za saobraćaj.

Prefarbao ulicu

Letos se na društvenim mrežama pojavio snimak jednog stanara Ulice Teodora Dukina, kod hale "Šumice", koji je obeležena parking-mesta ispred svog dvorišta prefarbao žutom trakom, kako bi samo sebi obezbedio da parkira na toj javnoj površini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Vesic (@vesicg)

Ubrzo nakon toga, kako je objavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, reagovao je i Grad, a Komunalna milicija je izašla na teren i kaznila ga.

Ekipe JKP “Beograd put” odmah su izašle na teren i prefarbale žutu traku kojoj tu nije mesto.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi