Putina pokušali da isprovociraju na konferenciji za štampu: BBC ga pitao za Navaljnog, on odbrusio novinaru

23.12.2021

10:14

0

Pitanja koja novinari mogu da postave su raznovrsna, mogu se ticati raznih oblasti unutrašnje i spoljne politike Rusije, a ponekad i ličnog života predsednika

Putina pokušali da isprovociraju na konferenciji za štampu: BBC ga pitao za Navaljnog, on odbrusio novinaru
vladimir putin profimedia-0649149307 - Copyright Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin održava veliku godišnju konferenciju za novinare na kojoj sumira rezultate rada u protekloj godini.

Za razliku od prethodne godine, konferencija se ne održava u onlajn formatu, već novinari Putinu direktno postavljaju pitanja.

Ipak, pandemija koronavirusa, nametnula je neka ograničenja, pa je sada akreditaciju dobilo samo 507 novinara, uz obavezan PCR test i distancu od metar i po između stolica. Prethodnih godina ovom događaju prisustvovalo je više od hiljadu novinara. U skladu sa epidemiološkim zahtevima, rastojanje između predsednikovog stola i novinara je najmanje 20 metara.

Ovo je 17. put da ruski predsednik Vladimir Putin održava svoju tradicionalnu godišnju konferenciju. Prošle godine konferenciju je održao u rezidenciji Novo-Ogarjovo van Moskve, a većina novinara je sa njim razgovarala putem video-linka.

Pitanja koja novinari mogu da postave su raznovrsna, mogu se ticati raznih oblasti unutrašnje i spoljne politike Rusije, a ponekad i ličnog života predsednika. 

Prvo postavljeno pitanje ticalo se globalne borbe protiv koronavirusa, koliko je pandemija uticala na rusku ekonomiju i kako Putin ocenjuje rad vlade.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Naša ekonomija, suočena sa izazovima i prinudnim ograničenjima u ekonomiji, ipak se pokazala mobilizovanijom i spremnijom na šokove od mnogih razvijenih ekonomija sveta, čak i ako uzmemo G20 - rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Pad je bio tri odsto, a oporavak je bio brz, dodao je ruski lider.

Govoreći o vakcinaciji, Putin je rekao da i druge zemlje imaju problema sa niskim nivoom vakcinacije, na primer Nemačka.

 

 

- Koliko znam, u Rusiji je vakcinisano ili je preležalo kovid 59,4 odsto građana. To nije dovoljno. Potreban nam je kolektivni imunitet od 80 odsto - istakao je ruski predsednik.

On je primetio i da je smrtnost od kovida 19 teško izračunati, napominjući da to nije zato što neko pokušava nešto da sakrije. Stopa smrtnosti je veća jer je, kako je istakao, kolektivni imunitet nizak.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Poenta uopšte nije u nekakvoj političkoj volji. Sila akcije uvek je jednaka sili reakcije. Čim počnete da pritiskate, odmah će se pojaviti načini da se zaobiđe pritisak. Potrebno je krenuti drugim putem – da se prema ljudima odnosite sa poštovanjem, bez obzira na njihov položaj, i strpljivo objašnjavate potrebu za određenim merama - naglasio je Putin.

Provokacije zbog Navaljnog i pitanje aneksije Krima

BBC je pitao predsednika Putina šta se desilo u Rusiji da je toliko porastao broj onih koje vlasti smatraju nepoželjnim, ekstremistima i stranim agentima, te je naveo primer Alekseja Navaljnog.

- Rusija se ne može pobediti, ona se može uništiti samo iznutra. To je urađeno devedesetih godina. A ko je to uradio? Oni koji su se služili tuđim interesima. Rekli ste za osobu koja je navodno bila otrovana. Nema materijala koji to potvrđuju. Nema nijednog - rekao je i dodao da "nema potrebe činiti zločine i kriti se iza politike".

Putin se osvrnuo i na 2014. godinu i na aneksiju Krima.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

- Kremlj je radio sa Juščenkom (bivšim predsednikom Ukrajine), raspravljao se oko gasa i bio spreman da nastavi dalji rad, ali šta se dogodilo 2014. godine? Krvavi državni prevrat. Jasno je da je postajalo legitimno negodovanje građana. Ali Janukovič se sa svim složio, zapadne zemlje su dale garancije, svi su se složili. Posle dan-dva – državni udar. Zašto? Nema odgovora. Pobeda opozicije bila je neizbežna. Zašto su to uradili? Posle toga se desio Krim – Rusija nije mogla drugačije da postupi i bezvoljno gleda šta se dešava u Ukrajini i posebno u Donbasu. Bili smo primorani da uradimo nešto 2014. Tako je nastala kriza - objasnio je predsednik Rusije.

Bliska saradnja sa Kinom

Kineska agencija Sinhua pitala je Putina kako ocenjuje trenutno stanje odnosa sa Sijem Đinpingom.

- Moskva i Peking zajednički razvijaju visokotehnološko oružje, grade avione i helikoptere i sprovode zajedničke vežbe i patrole. Apsolutno sveobuhvatno partnerstvo bez presedana u istoriji - odgovorio je Putin i dodao:

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Predsednik Kine i ja sve vreme komuniciramo kao prijatelji. Zaista smo razvili veoma poverljive lične odnose i oni pomažu u poslovnim stvarima. Već imamo preko 100 milijardi trgovinskog prometa. Radimo u različitim pravcima, u energetskom sektoru, preuzeli smo obaveze da postignemo neutralnost ugljenika, isporučujemo Kini sve vrste resursa, nastavlja se rad u oblasti nuklearne energije, u svemiru. Radimo i u humanitarnoj oblasti, koja prirodno ujedinjuje ljude - dodao je Putin.

NATO i Ukrajina

Neizbežno je bilo i pitanje predloga za bezbednosne garancije koje je Rusija zahtevala od NATO.

- Jednostavno smo direktno postavili pitanje da ne bi trebalo da bude nikakvog širenja NATO-a na istok. Lopta je na njihovoj strani, moraju da odgovore. Sve u svemu, za sada vidimo pozitivnu reakciju - rekao je ruski lider još jednom ponovio da je širenje Alijanse na istok nedopustivo.

Novinarka Skaj njuza pitala je može li Putin bezuslovno da garantuje nenapadanje u Ukrajini.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Naša dejstva neće zavisiti od toka pregovora, već od bezuslovnog osiguravanja bezbednosti Rusije. Jasno smo stavili do znanja da je širenje NATO-a na istok neprihvatljivo. Sjedinjene Američke Države stoje sa raketama na pragu naše kuće. Zar je preterani zahtev da se pored nas ne postavljaju udarni sistemi? Kako bi reagovali Amerikanci da na granicu sa Kanadom ili Meksikom postavimo rakete - odgovorio je Putin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike