Prirodni fenomen zapanjuje: Rusija svedok svetlucavom snegu (FOTO)

23.12.2021

07:11

0

Najviše iznenađuje činjenica da svetleći sneg do sada nije viđen na biološkoj stanici koja je aktivna više od 80 godina.

Prirodni fenomen zapanjuje: Rusija svedok svetlucavom snegu (FOTO)
sneg - Copyright printscreen/twitter/radwahussein7

U udaljenom delu Rusije, uz obale Belog mora, biolozi su uočili svetlucavi sneg, slaba plava svetla koja sijaju u belom prahu.

Vera Emelianenko, mikrobiolog koji je živela u udaljenoj poljskoj stanici, sakupila je deo snega, stavila ga pod mikroskop i otkrila da su sićušne bioluminiscentne životinje zvane kopepodi odgovorne za sjaj.

Često nazivane "morske bube", ova stvorenja se tokom dana obično nalaze u okeanu na dubinama do 90 metara, dok su tokom noći samo nekoliko metara ispod površine.

 

Ksenija Kosobokova, stručnjak za morske planktone pri Ruskoj akademiji nauka u Moskvi, rekla je za National Geographic da su kopepodi verovatno bili uhvaćeni u jakoj struji u Belom moru koja ih je dovela na obalu.

Plima je bila izuzetno visoka početkom meseca i ponovo 16. decembra, što sugeriše da su jače plime primorale kopepode na kopno. Dalje, otkriveno je da je u pitanju vrsta kopepoda pod nazivom "Metridia longa", koja nosi molekul zvani "luciferin" i proizvodi svetlo bioluminiscencijom, koja je odgovorna za prizore sa fotografija. Naime, kada luciferin reaguje sa kiseonikom, on stvara svetlosnu energiju, odnosno - sjaj.

Verovalo se da su kopepodi koji svetle u snegu bili živi kada ih je Kosobokova primetila, jer male životinje poput njih mogu da prežive ekstremno niske temperature.

Stiven Hadok sa Instituta za morska istraživanje Monterej Bej rekao je za da bi kopepodi mogli biti mrtvi jer svici i dalje sijaju nakon što prestanu da žive.

- To nam se dešava sa našim naučnim uzorcima. Sakupite organizam i stavite ga u zamrzivač za kasnije proučavanje. A onda kada ga izvučete, polako će početi da svetli jer su hemikalije koje se nalaze u njihovim telima i dalje savršeno sposobne da reaguju - tvrdi on.

Doduše, najviše iznenađuje činjenica da svetleći sneg do sada nije viđen na biološkoj stanici koja je aktivna više od 80 godina.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike