Makron priredio ispraćaj Merkelovoj: Umesto zvanične večere u Parizu pozvao je u grad čuven po vinu (FOTO/VIDEO)

03.11.2021

21:37

0

Francuski predsednik dodelio je Merkelovoj i Veliki krst Legije časti i poklonio joj je cveće i vino

Makron priredio ispraćaj Merkelovoj: Umesto zvanične večere u Parizu pozvao je u grad čuven po vinu (FOTO/VIDEO)
Tan2021-11-3_18922366_2 - Copyright Tanjug/ (Philippe Desmazes, Pool Photo via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron priredio je danas odlazećoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel ispraćaj uz najviše odlikovanje.

Tim povodom upriličen je klavirski recital u zamku i privatna večera u Bonu, francuskom gradu u Burgundiji poznatom po vinu.

Umesto zvanične večere u Jelisejskoj predsedničkoj palati u Parizu, gde je Merkelova bila gost četiri francuska predsednika, Makron ju je pozvao u srednjovekovni grad Bon, prestonicu burgundijskih vina, u njenoj oproštajnoj poseti Francuskoj kao kancelarke, prenosi Rojters. "Dobrodošla u Bon draga Angela. Francuska te voli", poručio je Makron na svom Tviter nalogu.

Francuski predsednik dodelio je Merkelovoj i Veliki krst Legije časti i poklonio joj je cveće i vino. Makron i njegova supruga Brižit su uz Merkelovu i njenog supruga Joakima Zauera posetili bolnicu u Bonu iz 15.veka koja je muzej i koju okružuju vinogradi.

 

- Ovo je divno mesto gde zaista možete doživeti Francusku, izjavila je nemačka kancelarka.

Od dvoje lidera se ne očekuje da daju bilo kakve političke izjave iz Bona, gde su njihovi prethodnici Helmut Kol i Fransoa Miteran pozvali na bližu evropsku integraciju tokom francusko-nemačkog samita 1993. godine.

 

 

Merkel (67), koja je vodila Nemačku 16 godina, povući će se kada se formira nova koaliciona vlada nakon izbora na kojima se nije kandidovala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike