I zvanično: Šolc naslednik Angele Merkel!

24.11.2021

13:26

0

Tri stranke, koje su zajedno poznate kao „semafor koalicija“ zbog svojih boja, trebalo bi uskoro da predstave svoj sporazum

I zvanično: Šolc naslednik Angele Merkel!
Tan2021-11-24_152017547_0 - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Nemačke Socijaldemokrate, Zeleni i Stranka slobodnih demokrata dogovorile su se oko formiranja nove vlade u kojoj će Olaf Šolc, aktuelni ministar finansija, naslediti Angelu Merkel na mestu novog lidera zemlje, javljaju lokalni mediji.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Tri stranke, koje su zajedno poznate kao „semafor koalicija“ zbog svojih boja – crvene, zelene i žute – trebalo bi da predstave svoj sporazum popodne u Berlinu.

Njegov nadimak dugo je bio "Šolcomat", kako ga je 2003. nazvao nedeljnik Cajt, jer je Šolc, u to vreme generalni sekretar SPD, na nastupima uvek delovao poput automata, odnosno, mašine.On nije prepoznatljiv po osmehu, a u euforiju ne pada baš nikad, čak ni dok se slavi velika izborna pobeda.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Na proleće su ankete stranci davale skromnih petnaestak odsto glasova, što je pretio da bude jedan njenih od najgorih rezultata u istoriji, a onda je Šolc, vicekancelar Nemačke, kao kandidat za kancelara predvodio do iznenađujuće dobrih 25,7 odsto na izborima u nedelju.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Tokom cele kampanje Šolc je poručivao da je on manje-više legitimni naslednik Angele Merkel,a čak je često spajao prste kako ona čini, računajući da Nemci iznad svega vole kontinuitet.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike