Angela Merkel imala hitan zahtev za buduću vladu: "Situacija je dramatična"

17.11.2021

16:36

0

Kancelarka Angela Merkel je aktuelnu epidemiološku situaciju u Nemačkoj nazvala dramatičnom

Angela Merkel imala hitan zahtev za buduću vladu: "Situacija je dramatična"
angela merkel - Copyright John Macdougall/Pool via AP

Ona je zatražila od buduće vlade da produži vanrednu epidemiološku situaciju, što predstavlja pravni osnov za uvođenje mera protiv pandemije.

- Trenutna pandemijska situacija u Nemačkoj je dramatična. Četvrti talas punom snagom pogađa našu zemlju - rekla je premijerka Angela Merkel, obraćajući se video-linkom učesnicima Konferencije nemačkih gradova.

Ona je takođe upozorila da ni sada u delovima zemlje sa visokom incidencom nije moguće garantovati najviši nivo medicinske nege svim pacijentima zbog prenatrpanosti odeljenja intenzivne nege u bolnicama.

Kancelarka je pozvala učesnike sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti, koji će biti održan u četvrtak, da donesu konkretne rezultate koji će pomoći zemlji da se odlučnije odupre talasu pandemije.

Istovremeno, ona je kritikovala odlaganje odluke o održavanju ovog sastanka.

"Virusu je svejedno da li je Nemačka u fazi tranzicije ili nije", rekla je Merkelova, aludirajući na odluku Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), koja predvodi proces formiranja koalicione vlade sa Zelenima. Liberali su i dugo insistirali da se ovaj format sastanaka, koji je bio praksa tokom pandemije, više ne održava.

Merkelova, koja će biti na funkciji kancelara do inauguracije nove vlade, od sutrašnjeg sastanka očekuje uvođenje indeksa opterećenja bolnica kao novog pokazatelja za uvođenje mera.

Apeluje i na novu većinu u Bundestagu da ne ukida tzv epidemiološku vanrednu situaciju, meru uvedenu početkom godine koja omogućava saveznim vlastima da uvedu mere protiv pandemije koje važe u svim saveznim državama.

Nova verovatna buduća vlada SPD-a, Zelenih i liberala sledeće nedelje, prema najavama, planira da okonča ovu situaciju i kao zamenu uvede izmenu zakona protiv zaraze, koja bi omogućila uvođenje blažih mera.

Istovremeno, Stalni komitet za vakcine najavljuje donošenje preporuke o dodatnoj vakcinaciji tzv. buster dozom, za sve građane starije od 18 godina.

Udruženja lekara se tome protive i traže da se odrede prioritetne grupe, ističući da veliki deo starijih od 60 godina još nije primio dodatnu vakcinu.

Državni epidemiološki institut Robert Koh ponovo je u sredu postavio nove rekordne vrednosti sa 52.826 novozaraženih.

To je, prema podacima Instituta, 13.150 slučajeva više nego pre nedelju dana.

Sedmodnevna incidencija porasla je na rekordnih 319,5.

Umrle su još 294 osobe, a ukupan broj umrlih od posledica zaraze porastao je na 98.274.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike