Monstrum Brejvik i iz zatvora nastavlja da teroriše svoje žrtve

29.11.2021

12:07

0

Autor: 24sedam

Brejvik je napisao manifest u kome je zagovarao borbu protiv multikulturalizma i islama

Monstrum Brejvik i iz zatvora nastavlja da teroriše svoje žrtve
brejvik - Copyright AP Photo/Frank Augstein, File

Terorista Anders Brejvik, koji je 2011. godine pobio 77 ljudi na norveškom ostrvu Utoji i ranio više od 150, i dalje teroriše porodice žrtava šaljući im pisma.

Brejvik izdržava najdužu zatvorsku kaznu izrečenu u Norveškoj - od 21 godine i to u samici, a dijagnostikovan mu je narcisistički i antisocijalni poremečaj ličnosti.

U pismima koje šalje preživelima i porodicama žrtava ponavlja poruke iz svog manifesta koji je sačinio pre nego što je krenuo u krvavi pir.

Lizbet Rojneland, koja je izgubila ćerku u napadu, kaže da je dobila pismo na osam strana koje je potpisao Brejvik.

Slične tekstove slao je i Omladinskoj ligi Radničke partije čiji je kamp upravo bio meta napada na Utoji pre 10 godina.

- Pretpostavljam da ovo radi da bi privukao pažnju. Ali, ja ovo vidim kao uznemiravanje. On želi da nam stavi do znanja da je tu i želi da nas uplaši na neki način. Potpuno je neprihvatljivo da masovni ubica može da šalje pisma žrtvama - poručila je.

Poslanik Radničke partije i jedan od preživelih masakra, Torbjorn Vereide, kaže da je takođe primio pošiljku.

- Zabolelo me je u stomaku. Bilo je užasno neprijatno. Ima nešto apsurdno u tome da neko ko je uperio oružje u vas i pokušao da vas ubije sada šalje pisma. Kao da mi je srce na trenutak stalo - naveo je.

Do 2016. godine, Brejvik je primio i poslao oko 3.000 pisama. Sud je ipak kasnije odlučio da je strogi režim neophodan kako bi ga sprečili da uspostavi kontakt sa istomišljenicima van zatvora.

U istoriji Norveške nije zabeležen zločin sa više žrtava od onoga koji se dogodio 2011. godine u omladinskom kampu u Utoji.

Pre napada, Brejvik je napisao manifest u kome je zagovarao borbu protiv multikulturalizma i islama, a feminizam je okrivio za "evropsko kulturno samoubistvo".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike