Nemački imunolog: Omikron možda potiče od pacijenata sa HIV-om

29.11.2021

10:07

0

Kod ljudi s oslabljenim imunitetom virus može da se umnožava tokom više nedelja

Nemački imunolog: Omikron možda potiče od pacijenata sa HIV-om
vacl - Copyright Youtube/SWR1 Leute

- Iznenađujuće veliki broj mutacija, otkriven na proteinskom šiljku nove varijante koronavirusa, nazvane omikron, mogao bi da ukazuje da potiče od pacijenata s HIV-om ili nekim drugim oblikom imunodeficijencije - rekao je nemački stručnjak iz Nemačkog udruženja imunologa Karsten Vacl.

On smatra da je takva pretpostavka verovatna pa ju je potkrepio sličnim rezultatima istraživanja otkrivenim u drugim medicinskim slučajevima.

HIV je virus humane imunodeficijencije, a izaziva uništavanje imunog (odbrambenog) sistema i dovodi do pojave različitih bolesti.

Deficijencija imunog sistema je slabost i nesposobnost odbrambenog sistema organizma da se bori protiv različitih bolesti. Vacl dodaje da se kod osoba s oslabljenim imunitetom virus može replikovati tokom više nedelja.

- Za to vreme mogu se javiti ponovljene izolovane mutacije, koje virusu možda neće omogućiti nikakvu prednost, ali bi ipak mogle da nastave da se umnožavaju jer imuni sistem nije u stanju da ih kontroliše - pojasnio je. Dodao je i da bi takav proces mogao rezultirati dodatnim mutacijama pa bi takva kombinacija virusu mogla dati dodatnu prednost.

AP Photo/Aaron Favila
 

U poređenju s izvornim sojem koronavirusa, koji se prvi put pojavio u kineskom Vuhanu, omikron ima neuobičajeno velik ibroj - oko 30 promena aminokiselina samo na proteinskom šiljku, zbog čega se toliko promenio da ga postojeća antitela teško prepoznaju, a posledično ga teško prepoznaju i testovi.

Poznato je da se neke od mutacija povezuju s većom transmisijom (širenjem) i izbegavanjem odbrambenog sistema, ali Vacl smatra da još nije jasno kakav će učinak imati ova konkretna kombinacija mutacija.

Mnogi pacijenti s HIV-om u Africi ne leče se na odgovarajući način, zbog čega su njihovi imuniteti znatno oslabljeni.

- Da bi se sprečilo širenje varijanti koje su mutirale poput omikrona, trebalo bi identifikovati zaražene imunokompromitovane osobe i izolovati ih dok više ne budu zarazne. Jer, u slučaju da virus jako mutira u organizmu nekog čoveka, naučnike zabrinjava prenos mutiranog virusa na drugu osobu - rekao je nemački imunolog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike