Šta do sada znamo o novom soju koronavirusa: Kako se varijante kao što je omikron razvijaju i zbog čega su zabrinjavajuće

27.11.2021

11:28

1

SZO je saopštila da se čini da broj zaraženih ovom varijantom raste u skoro svim provincijama u Južnoafričkoj Republici, gde je prvi put identifikovana

Šta do sada znamo o novom soju koronavirusa: Kako se varijante kao što je omikron razvijaju i zbog čega su zabrinjavajuće
profimedia-0636768117 - Copyright Profimedia

Označavanje nove varijante koronavirusa, omikrona, kao „zabrinjavajuće", podstaklo je države širom sveta da uvedu ograničenja putovanja u petak i subotu, dok su naučnici radili na tome da utvrde koliko je on zapravo opasan.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak da preliminarna otkrića ukazuju na „povećani rizik od ponovne infekcije ovom varijantom, u poređenju sa drugim".

SZO je saopštila da se čini da broj zaraženih ovom varijantom raste u skoro svim provincijama u Južnoj Africi, gde je prvi put identifikovana. Takođe je rečeno da je moguće da se ova varijanta brže širi.

Evo šta nauka do sada zna o načinu na koji se varijante razvijaju i na osnovu čega se neke od njih označavaju kao „zabrinjavajuće“.

Šta znamo o omikronu

Nova varijanta kovida B.1.1.529 prvi put je detektovana nedavno u Južnoafričkoj Republici. Ministar zdravlja ove države Džo Fala rekao je da su naučnici zabrinuti posle ovog otkrića zbog velikog broja mutacija i brzog širenja ovog soja među mladim ljudima u Gautengu, najmnogoljudnijoj provinciji u zemlji.

Pixabay
 

Govoreći na onlajn konferenciji za novinare u četvrtak, Fala je istakao da je Južna Afrika doživela „eksponencijalni porast" broja novozaraženih u periodu od četiri do pet dana i upozorio da se čini da nova varijanta doprinosi tome.

U roku od nekoliko dana nakon što je varijanta identifikovana još neke zemlje detektovale su slučajeve soja B.1.1.529, koji se sada zove omikron. Infekcije njime potvrđene su u Belgiji, Hongkongu i Izraelu, gde je najmanje jedan slučaj identifikovan kod putnika koji se vraćao iz Malavija, dok su druga dva sumnjiva slučaja smeštena u izolaciju.

Kako se nova varijanta razvija

Kako SZO objašnjava na sajtu, svi virusi, uključujući SARS-CoV-2, koji izaziva kovid 19, vremenom evoluiraju.

Kako se virus umnožava ili pravi kopije samog sebe, normalno je da se pojave male promene ili „mutacije“. Virus sa jednom ili više mutacija tada se smatra varijantom originala.

Međutim, kada virus cirkuliše širom populacije, kao što je ovde slučaj, šanse da mutira postaju veće, objasnila je doktorka Dipti Gurdasani, klinički epidemiolog sa Univerziteta Kraljica Meri u Londonu.

Profimedia
 

Većina virusnih mutacija može uticati na sposobnost virusa da izazove infekcije ili ozbiljne zdravstvene probleme. Međutim, ako su njegove određene odlike promenjene, na primer ako je ojačana sposobnost virusa da se širi ili pojačava simptome, to je već ozbiljna stvar, objasnila je ona.

Tada novi soj postaje varijanta koja je na putu da postane „zabrinjavajuća".

Kada varijanta postaje zabrinjavajuća

Prema „radnoj definiciji“ SZO varijante koja izaziva zabrinutost, mora se utvrditi da je soj povezan sa jednom ili više promena koje su identifikovane kao da su dostigle „stepen globalnog značaja za javno zdravlje“.

Među tim promenama su veća prenosivnost, to jest brže širenje, ili povećanje virulencije, što označava težinu bolesti koju može izazvati.

- Ili ima povećanu prenosivost u poređenju sa drugim varijantama ili je u stanju da pobegne od vakcina, tako da ima svojstvo koje je drugačije, koje se menja - rekla je Gurdasani, istakavši da omikron na više načina „pokazuje te karakteristike“.

Koliko treba da budemo zabrinuti zbog omikrona

Dok se ova varijanta proučava, stručnjaci kažu da globalna zajednica treba da ostane oprezna.

Pixabay
 

- Najviše smo zabrinuti što se čini da je ova varijanta prenosiva barem kao delta, koja je zaista veoma prenosiva, i ima veliki broj mutacija u ključnom proteinu, koji je na meti vakcina. Ovo izaziva zabrinutost da bi mogla da zaobiđe imunitet koji stvaraju vakcine - objašnjava doktor Bil Hanadž, epidemiolog sa Harvarda.

Ipak, kako kaže, za sada je dostupno „zaista veoma malo podataka... Tek treba utvrditi koliko tačno je prenosiv u populaciji u kojoj je veliki broj vakcinisanih, kao i kakve simptome izaziva kod ljudi koji su imali imunitet“.

Džinal Biman, glavna medicinska naučnica u Nacionalnom institutu za zarazne bolesti Južnoafričke Republike, rekla je da je ključni aspekt zabrinutosti u ovoj zemlji, gde je stopa vakcinacije relativno niska, to što se čini da su se oni koji su već bili zaraženi delta varijantom ponovo zarazili novim sojem.

Biman je rekla da to može da znači da varijanta potencijalno „izbegava reakcije koje je imunitet imao na druge sojeve“.

Ipak, ona je istakla i da je ova teorija zasnovana na ranim podacima, dodajući da je prerano reći kakav će biti uticaj novog soja.

Pixabay
 

- Mislim da je razlog zbog kog je SZO reagovala na način na koji je reagovala posledica vektora reinfekcije, da je ovo prvi vektor sa stvarnim zaobilaženjem imuniteta koji bi mogao da ima ozbiljne implikacije, ali ne znamo koliko je ozbiljan u ovom trenutku, tako da smo za sada samo oprezni - objasnila je Biman.

Osim toga, napomenula je i da potencijalni rizik u Južnoafričkoj Republici, s obzirom na niske stope imunizacije i ograničene resurse javnog zdravlja za suzbijanje širenja, takođe izaziva posebnu zabrinutost.

Dok čekamo da saznamo više o varijanti, Gurdasani je naglasila da sumnja da će omikron biti poslednja zabrinjavajuća varijanta tokom ove pandemije.

- Ovo nije proces koji će se ovde završiti. Postoji veliki prostor za mutaciju ovog virusa. Sve dok se replicira, mutiraće - zaključila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike