Teorija nastanka novog soja: Zašto su preskočena dva grčka slova pri imenovanju "omikrona" i kakve veze sa tim ima predsednik Kine?

27.11.2021

07:58

0

Druge varijante imena su pratile grčko pismo po redu, uključujući alfa varijantu iz Ujedinjenog Kraljevstva, beta varijantu iz Južne Afrike, varijantu gama iz Brazila, a delta varijantu iz Indije...

Teorija nastanka novog soja: Zašto su preskočena dva grčka slova pri imenovanju "omikrona" i kakve veze sa tim ima predsednik Kine?
grcko slovo djinpin kovid - Copyright Profimedia/Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u petak da imenuje novu varijantu COVID-19 "Omikrona", preskačući grčko slovo "Si", isto ime aktuelnog kineskog predsednika Si Đinpinga.

SZO je dala izjavu u vezi sa COVID varijantom B.1.1.529 iz Johanesburga u Južnoj Africi, takođe prelazeći preko grčkog slova "Nu".

Druge varijante imena su pratile grčko pismo po redu, uključujući alfa varijantu iz Ujedinjenog Kraljevstva, beta varijantu iz Južne Afrike, varijantu gama iz Brazila, a delta varijantu iz Indije.

Profimedia
 

I varijante Epsilon, Zeta, Eta, Teta, Jota, Kapa, Lambda i Mu su takođe pratile redosled.

Zvaničnici organizacije nisu dali objašnjenje zašto su "Si" i "Nu" izbegnuti.

Organizacija je poznata po tome što je popustljiva prema Kini, odakle je virus nastao.

- Mislio sam da je najveći uspeh kineske države u tome što je navela SZO da se fokusira na pozitivne strane kineskih odgovora i ignoriše negativne strane odgovora - rekao je Stiv Cang, direktor Kineskog instituta na Univerzitetu SOAS. London.

Tedros Adhanom Ghebrejesus, generalni direktor SZO, sastao se sa Sijem na početku pandemije gde je pohvalio Kinu zbog njene "otvorenosti za deljenje informacija" o kovidu.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike