U Lamanšu opet napeto: Francuski ribari blokirali britanski brod i ne planiraju tu da stanu!

26.11.2021

09:56

0

Spor je izbio nakon što je Britanija napustila Evropsku uniju, pri čemu Pariz tvrdi da je London trebalo da izda više dozvola francuskim brodovima za ribolov u britanskim teritorijalnim vodama

U Lamanšu opet napeto: Francuski ribari blokirali britanski brod i ne planiraju tu da stanu!
Tan2021-11-25_154435892_1 - Copyright AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Francuski ribari blokirali su danas britanski brod "Normandi trejder" u francuskoj luci Sen Malo, u danu kada je započeo njihov protest usled nezadovoljstva povodom britanskog izdavanja dozvola za ribolov nakon Bregzita.

Francuski ribari, takođe, planiraju da danas blokiraju Evrotunel i luku Kale u znak protesta zbog toga što im Britanija nije izdala više dozvola za ribolov od Bregzita, prenosi agencija Rojters.

Spor je izbio nakon što je Britanija napustila Evropsku uniju, pri čemu Pariz tvrdi da je London trebalo da izda više dozvola francuskim brodovima za ribolov u britanskim teritorijalnim vodama.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanen otkazao je sastanak sa koleginicom iz Velike Britanije Priti Patel, koji je trebalo da se održi u nedelju, nakon kritika koje je britanski premijer Boris Džonson uputio na račun Francuske u vezi sa načinom na koji se bavi migracijama, prenose francuski mediji.

Njegova odluka je, kako ocenjuje Rojters, signal loših odnosa između dve zemlje nakon Bregzita, kao i poteškoća sa kojima se mogu suočiti u zajedničkom radu na suzbijanju priliva migranata nakon što se 27 ljudi pre dva dana udavilo pokušavajući da stignu do britanskih obala.

AP Photo/Rafael Yaghobzadeh
 

Njihova pogibija je samo produbila animozitet između Britanije i Francuske.

Britanski premijer Boris Džonson je izjavio da je Francuska kriva, a francuski ministar unutrašnjih poslova je optužio Britaniju "za loše upravljanje imigracijom".

Francuska je saopštila danas da mobiliše rezerviste i pojačava operacije spasavanja na moru u trenutku kada London i Pariz razmenjuju optužbe za smrt 27 migranata.

Francuski predsednik Emanuel Makron branio je danas postupke Pariza, dodajući da je Francuska samo tranzitna zemlja za većinu migranata i da je potrebna veća evropska saradnja u borbi protiv ilegalne imigracije.

- Ja ću vrlo jasno reći da su naše bezbednosne snage mobilisane danju i noću - izjavio je Makron tokom posete Zagrebu, obećavajući "maksimalnu mobilizaciju" francuskih snaga, uz rezerviste i bespilotne letelice koje nadgledaju obalu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike