„Premijeru, sedite dole": Predsednik Donjeg doma ućutkao Borisa Džonsona, pa mu očitao lekciju (VIDEO)

18.11.2021

11:16

0

Spiker Lindzi Hojl morao je u više navrata da se umeša i naredi premijeru Velike Britanije da povuče neosnovane optužbe

„Premijeru, sedite dole": Predsednik Donjeg doma ućutkao Borisa Džonsona, pa mu očitao lekciju (VIDEO)
Tan2021-11-17_20464794_1 - Copyright Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Premijer Velike Britanije Boris Džonson ućutkan je u Donjem domu na način koji je iznenadio mnoge članove parlamenta. Spiker Doma komuna naredio mu je u sredu da „sedne" u nameri da zaustavi diskusiju koja je okarakterisana kao „sramna" i „odvratna".

Premijer je napravio buru među poslanicima optuživši lidera laburista Kira Starmera za nedolično ponašanje, što nije dozvoljeno u Donjem domu, nakon čega je tvrdio da je zapravo rekao „neprilično ponašanje“ pričajući o advokatskoj kancelariji „Mishcon de Reya" povezanoj sa Starmerom.

Spiker Lindzi Hojl morao je u više navrata da se umeša i naredi premijeru da povuče neosnovane optužbe.

Kir Starmer; Jessica Taylor/UK Parliament via AP
 

Do sukoba je došlo nakon što su se Džonson i Starmer sukobili oko pitanja standarda poslanika, a lider laburista je pitao da li će premijer uraditi nešto povodom unosnih drugih poslova članova parlamenta.

Tada je Džonson pitao Starmera o njegovim vezama sa pomenutom advokatskom kancelarijom.

- Kad pričamo o zataškavanju... Žao mi je, gospodine predsedniče, ali nismo čuli zašto je časni gospodin... - rekao je Džonson, ali ga je Hojl prekinuo pre nego što je mogao da završi rečenicu.

Lindzi Hojl; Jessica Taylor/UK Parliament via AP
 

- Ne želim da se svađam oko toga, vrlo sam jasno rekao - to su pitanja premijera, nije na opoziciji da odgovara na vaša pitanja. Ovde igramo po pravilima, zar ne? Prestanite da ne poštujete Dom - upozorio je Hojl.

Ipak, to Džonsonu nije bilo dovoljno, pa je ponovo pokušao da se ustremi na Starmera, na šta je Hojl burno reagovao.

- Premijeru, sedite dole. Neću da se moja reč dovodi u pitanje, možda ste vi premijer ove zemlje, ali u ovom Domu ja sam glavni - rekao je on.

Međutim, tu se rasprava nije završila. Prepiranje se nastavilo kada je Starmer upitao da li bi premijer podržao istragu o ugovorima datim „Rendoksu" ili bi „glasao za još jedno zataškavanje“.

Dodeljivanje ugovora „Rendoksu", kome je plaćeni konsultant bio osramoćeni bivši poslanik Oven Paterson, bilo je centralno u tvrdnjama o „torijevskoj ljigavštini“.

Reagujući na to, Džonson je više puta optužio Starmera za „neprilično ponašanje“, što je isprovociralo laburiste, koji su zahtevali da premijer povuče reč.

Jessica Taylor/UK Parliament via AP
 

Kada ga je spiker pitao da li želi da povuče tvrdnje o „nedoličnom ponašanju", Džonson je sa osmehom rekao da je zapravo izgovorio „neprilično ponašanje".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike