Skandal po imenovanju predsednika Interpola: Optužen za torturu, evroparlamentarci se žalili

25.11.2021

13:00

0

Zabrinutost u vezi sa mogućim imenovanjem Al-Raisija prvi put se pojavila već u oktobru 2020. godine

Skandal po imenovanju predsednika Interpola: Optužen za torturu, evroparlamentarci se žalili
profimedia-0644519435 - Copyright Profimedia

"Ahmed Naser al-Raisi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izabran je na funkciju predsednika (četvorogodišnji mandat)", objavio je Interpol na Tviteru u četvrtak. 

To bi bila neuzbudljiva najava, da nije činjenica da je al-Raisi optužen za mučenje, a tužbe su podnete i u Francuskoj i u Turskoj poslednjih meseci, a nekoliko članova Evropskog parlamenta javno se protivilo njegovom imenovanju.

 

 

- Izbor generala Al-Raisija bi potkopao misiju i reputaciju Interpola i ozbiljno bi uticao na sposobnost organizacije da efikasno obavlja svoju misiju - napisali su parlamentarci EU u pismu predsedniku Evropske komisije.

Zabrinutost u vezi sa mogućim imenovanjem Al-Raisija prvi put se pojavila već u oktobru 2020, kada je 19 nevladinih organizacija, uključujući "Human Rights Watch", izrazilo zabrinutost, nazvavši ga "deo bezbednosnog aparata koji nastavlja da sistematski cilja mirne kritičare".

U junu je Zalivski centar za ljudska prava (GCHR) sa sedištem u Libanu podneo tužbu protiv Al-Raisija, tadašnjeg generalnog inspektora u Ministarstvu unutrašnjih poslova UAE, sudu u Parizu. 

 

 

U tužbi se navodi da je Al-Raisi odgovoran za "torturu i varvarska dela" protiv istaknutog disidenta UAE koji je držan u zatvoru u Abu Dabiju u "srednjovekovnim uslovima… bez pristupa lekaru, higijeni, vodi i sanitarnim prostorijama".

Kao osoba koja kontroliše bezbednosne snage UAE, navodi se u žalbi, uloga Al-Raisija je „utvrđena“. Godinu dana pre te žalbe je optužen za mučenje britanskog akademika.

Uloga predsednika Interpola je uglavnom ceremonijalna. Generalni sekretar Jirgen Štok je osoba koja vodi svakodnevno upravljanje organizacijom. Bez obzira na to, nemački poslanik Peter Hajt kritikovao je imenovanje.

- Znamo da je Interpolu potreban novac, a Arapski Emirati su dali novac Interpolu i oni će to nastaviti. Da li je to dobra situacija? Bilo bi bolje da Interpol dobije novac od svih država članica i da mu novac nije bio potreban samo kao poklon.

- Čast mi je što sam izabran da budem sledeći predsednik Interpola. Interpol je neophodna organizacija izgrađena na snazi svojih partnerstava. Taj duh saradnje, ujedinjen u misiji, nastaviću da gajim dok radimo na stvaranju bezbednijeg sveta za ljude i zajednice - rekao je Al-Raisi u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike