Mladić osuđen na smrt jer je prokrijumčario "Squid game" u Severnu Koreju: Presudiće mu streljački vod

25.11.2021

11:17

0

Ovo je prvi put da je neko kažnjen u ovoj zemlji po novom zakonu koji za cilj ima da spreči širenje stranog uticaja u okviru njenih granica

Mladić osuđen na smrt jer je prokrijumčario "Squid game" u Severnu Koreju: Presudiće mu streljački vod
profimedia-0641450592 - Copyright Profimedia

Srednjoškolac koji je prokrijumčario kopiju južnokorejske serije "Igra lignje" u Severnu Koreju osuđen je na smrtnu kaznu. Veruje se da je epizode ove serije u zemlju uneo iz Kine na USB-u, a otkriven je nakon što su ga nadzorne službe uhvatile u pokušaju da proda kopije kolegama.

Njemu će, kako pišu azijski mediji, presuditi streljački vod, metodom sličnom onoj koja se koristila upravo u ovoj seriji.

- Sve je počelo prošle sedmice kada je jedan srednjoškolac kupio USB na kom su bile epizode južnokorejske serije "Igra lignje" i gledao je s najboljim prijateljem iz razreda - rekao je neimenovani izvor za radio "Free Asia".

- Prijatelj je to razglasio drugim učenicima, a USB je podelio s onima koji su bili zainteresirani za seriju. Uhvatili su ih cenzori specijalizovani za suzbijanje širenja ilegalnih snimaka nakon što su dobili dojavu - rekao je isti izvor.

Navodno je uhapšeno sedam učenika koji su osuđeni na pet godina teškog rada. Prema nekim izveštajima, imućniji roditelji su sa 3.000 dolara mita uspeli da smekšaju vlasti da njihovoj deci daju nešto blažu kaznu.

Printscreen Netflix
 

- Ljudi se žale da je svet nepravedan jer roditelji koji imaju novac i moć mogu da smanje kaznu svojoj deci, čak i onda kad su ona osuđena na smrt - ispričao je izvor.

Ovo je prvi put da je neko kažnjen u ovoj zemlji po novom zakonu koji za cilj ima da spreči širenje stranog uticaja u Severnoj Koreji.

Prema tom zakonu strogo se kažnjavaju svi koji poseduju strane filmove i odeću ili koriste strane reči. Vlast se ovim zakonom bori protiv onoga što režim naziva "reakcionarnom mišlju".

Smrtna kazna čeka svakoga kod koga se pronađe velika količina sadržaja iz Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država ili Japana, a onima koji gledaju takve snimke preti 15 godina zatvora.

Poznavaoci prilika u ovoj državi smatraju da severnokorejski vođa pokušava da zaustavi informacije koje dolaze spolja do naroda Severne Koreje jer život u zemlji postaje sve teži. Smatra se da milioni stanovnika gladuju i da Kim Džong-un svoj režim pokušava da očuva jakom propagandom i sprečavanjem dotoka bilo kakvih informacija iz Seula.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike