U Indiji rade od kuće, ali ne zbog korone: Gradove prekrio toksični smog (FOTO/VIDEO)

15.11.2021

12:50

0

Škole zatvorene u Nju Delhiju, a obustavljeni su i građevinski radovi

U Indiji rade od kuće, ali ne zbog korone: Gradove prekrio toksični smog (FOTO/VIDEO)
nju delhi-zagađenje - Copyright Profimedia

Vrhovni sud Indije preporučio je danas vlastima da zatvore poslovne kancelarije u prestonici i obližnjim gradovima, dozvoljavajući milionima ljudi da rade od kuće u trenutku kada zvaničnici traže načine za smanjenje opasnog zagađenja vazduha koje je dovelo i do zatvaranja škola.

Ova akcija usledila je nakon što su gradske vlasti u Nju Delhiju, koji se bori sa toksičnim smogom od početka novembra, u subotu preduzele vanredne mere, naredivši zatvaranje škola i građevinskih radova na četiri dana.

AP Photo/Altaf Qadri
 

Sud je, takođe, zatražio hitne korake za obuzdavanje požara u državama Harjana, Pendžab i Utar Pradeš, koje su izazvali stotine hiljada farmera u želji da oslobode polja za novu sezonu setve.

Napori Indije da smanji sagorevanje otpada od useva, glavnog izvora zagađenja vazduha tokom zime, imali su malo efekta, uprkos tome što je potrošila milijarde rupija u protekle četiri godine.

Indeks kvaliteta vazduha u Delhiju je danas iznosio 343 na skali od 500, što je signal "veoma loših" uslova koji mogu izazvati respiratorne bolesti pri produženom izlaganju.

Vrhovni sud je naložio i mere za zaustavljanje neesencijalnog saobraćaja, smanjenje industrijskog zagađenja i ograničavanje prašine.

AP Photo/Altaf Qadri
 

Lošem kvalitetu vazduha u Delhiju, koji se često rangira kao najzagađenija prestonica na svetu, doprinose i elektrane na ugalj van grada, kao i spaljivanje smeća na otvorenom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike