Opasna družina neustrašivih žena: Pink banda seje strah u Indiji, cilja svakog nasilnika i spremna je na sve (VIDEO)

13.11.2021

11:02

0

Na ideju da se udruže došla je Sampat Pal Devi (61) kada je imala 20 godina. Ona je uz podršku četiri žene odlučila da stane na put poznatom nasilniku iz grada i spase njegovu ženu koja je svakodnevno trpela zlostavljanje

Opasna družina neustrašivih žena: Pink banda seje strah u Indiji, cilja svakog nasilnika i spremna je na sve (VIDEO)
profimedia-0030588484 - Copyright Profimedia

Prava žena u Indiji i dalje su minimalna, pa one skoro svakodnevno trpe nasilje u porodici i silovanja, dok sevojčice nemaju pravo da biraju za koga će se udati i ne smeju da odbiju brak čak ni sa mnogo starijim čovekom.

Na ulicama se žene skoro svakodnevno maltretiraju, a i otmice su veoma česte, zbog čega je grupa žena odlučila da uzme stvar u svoje ruke.

Na ideju da se udruže došla je Sampat Pal Devi (61) kada je imala 20 godina. Ona je uz podršku četiri žene odlučila da stane na put poznatom nasilniku iz grada i spase njegovu ženu koja je svakodnevno trpela zlostavljanje.

Sampat Pal; Printscreen Youtube/RT Documentary
 

- Bila sam u njivi sa četiri žene kad sam videla nasilnika. Prišla sam mu i pitala ga zašto tuče svoju ženu, a on je počeo da me vređa. Na to su žene počele da prilaze iako nisu znale o čemu se radi, a onda sam ga udarila i sve im ispričala. Prebilo ga je nas pet žena. Tog dana smo se zaklele da više nikome neće pasti na pamet da udari ženu - priseća se Pal početaka "Pink bande".

Od tada je tih pet žena pomoglo stotinama Indiji, a "banda" se svakodnevno širila i danas je u njoj nekoliko stotina hiljada žena širom sveta. "Gulabi gang" ili "Pink banda" pokret je koji se bori da zaštiti prava žena, koji se bori protiv nasilja nad njima i za ukidanje dečjih brakova. Bez obzira na to što je Pal počela da radi na svemu tome još osamdesetih godina, pokret je počeo rapidno da se širi tek od 2010. godine.

Članice "Pink bande" su žene od 18 do 60 godina karakterističnog izgleda, sve su obučene u pink sarije i sa sobom nose štapove. One su strah i trepet za sve muškarce koji pokušaju da dignu ruku na neku pripadnicu nežnijeg pola.

Printscreen Youtube/RT Documentary
 

- U "Pink bandi" učimo da rukujemo štapovima da bismo se odbranile, a kada štap nije dovoljan, skidamo cipele. Žrtve učimo kako da savladaju nasilnika - rekla je Sampat Pal u dokumentarnom filmu koji je napravio "RT Documentary".

Iživljavanje nad trudnom devojkom

Svoju priču u ovom polusatnom dokumentarcu ispričala je i Mandži, devojka koja se bez obzira na to što potiče iz siromašne porodice trudila da se obrazuje i da završi srednju školu.

- Mene je zlostavljao dečak iz komšiluka, pa sam se požalila njegovim roditeljima. Prvo me je ucenjivao, pa pričao da me voli i da će me podržati u svemu, a ja sam mu verovala. Pričali smo, bili intimni i posle nekoliko dana ostala sam trudna. Tada sam mu rekla da hoću da se venčamo, a on je to odlagao sve do četvrtog meseca trudnoće. Ugasio je telefon i kada sam ga potražila kod kuće, njegov stric je počeo da me psuje i vređa. "Mi smo iznad tebe, ubićemo te", vikao je - ispričala mlada Indijka koja se nedavno pridružila "Pink bandi".

Printscreen Youtube/RT Documentary
 

Rođaci njenog momka insistirali su da abortira, ali ona nije htela da pristane na to.

- Njegova strina je onda izjavila: "Ako ne pristaje da abortira, daj joj lek koji smo juče kupili". Zgrabili su me i oborili na zemlju, zatvorili vrata i stavili mi krpu u usta da se ne čuje kako vrištim. Svukli su me i naterali da uzmem lek. Tek posle 24 sata, kada sam već pobacila, pustili su me da odem. Otišla sam kući i ispričala šta se desilo, ali i oni su počeli da me grde. "Ne možemo protiv njih, bogatiji su od nas", tako su mi rekli. Izgubila sam bebu i stalno plakala, ali niko me nije podržao. Pobegla sam od kuće, sela u autobus, a ljudi koje sam srela usput rekli su mi za Sampat Pal - priseća se Mandži.

Priča ove mlade Indijke samo je jedna u nizu priča tamošnjih žena koje su svašta prevalile preko glave. Sampat Pal zato je postala lokalni heroj čiji se uticaj proširio širom sveta. Danas kada na ulici Indijci vide ženu obučenu u roze sa štapom znaju da je najbolje da se sklone, jer u suprotnom neće proći dobro.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike