Svetu reku u Indiji preplavila toksična pena, ali to nije sprečilo vernike da se kupaju (VIDEO)

10.11.2021

13:36

0

Može izazvati respiratorne poteškoće i probleme na koži.

Svetu reku u Indiji preplavila toksična pena, ali to nije sprečilo vernike da se kupaju (VIDEO)
jamuna - Copyright AP Photo/Altaf Qadri

Na Indijskoj reci Jamuni, koja se smatra svetom, pojavio se sloj toksične pene što nije ipak sprečilo neke od vernika da se svejedno u njoj kupaju.

Bela pena, produkt kanalizacije i industrijskog otpada, pojavila se tokom prošle nedelje na nekim delovima reke, pritoke Ganga. Sadrži visok nivo amonijaka i fosfata, što može izazvati respiratorne poteškoće i probleme na koži.

Profimedia
 

Pena se pojavila upravo u doba festivala posvećenim bogu sunca Surja pa su se vernici uprkos opasnostima kupali i molili u vodi.

- Nisam imala izbora, morala sam da se okupam. Voda je izuzetno prljava, ali se prema obredu moramo u njoj okupati pa smo to i uradili - rekla je Gunjan Devi.

Vlasti su navodno angažovale 15 čamaca kako bi se uklonila pena, ali stručnjaci strahuju da je zagađenje već napravilo značajnu štetu.

- Reka na području Delhija je ekološki mrtva reka. Nema ribe ni rečnih ptica. Takva je situacija već godinama - rekao je Bim Sing Ravat iz Južnoazijske mreže za brane, reke i ljude (SANDRP).

Već decenijama se u Jamunu ispuštaju otrovne hemikalije i kanalizacijski otpad.

Najzagađenija je u područjima koja okružuju Delhi, zbog guste naseljenosti i visokog nivoa otpada. Samo 2 odsto reke teče kroz taj grad, ali je Delhi odgovoran za 76 odsto njenog zagađenja.

Ravat je kazao da zagađena reka utiče na ljude koji žive u nekoliko gradova nizvodno, uključujući Faridabad, Noidu i Agru.

- Na hiljade seljana uzima vodu za navodnjavanje iz reke, čak nose kante do reke i uzimaju vodu za kupanje i piće - rekao je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike