Izrael razvio moćno oružje: Prvi u svetu stvorio napredni sistem za elektronsko ratovanje (VIDEO)

13.11.2021

15:14

0

Zasnovani na najnovijim tehnologijama elektronskog skeniranja, "Scorpius" sistemi mogu da pokriju ogromna područja i poremete više ciljeva u isto vreme

Izrael razvio moćno oružje: Prvi u svetu stvorio napredni sistem za elektronsko ratovanje (VIDEO)
Izrael - Copyright Printscreen Youtube/ELTA Systems Ltd

Izrael je predstavio, kako kaže, prvu na svetu porodicu sistema za elektronsko ratovanje, sposobnih da otkriju i ometaju više ciljeva u isto vreme uz upotrebu specijalnih zraka. Potpuno novi "Scorpius" sistemi ove države opremljeni su za borbu protiv dronova, brodova, radara i drugih vazdušnih, kopnenih i pomorskih pretnji, saopštio je u četvrtak državni odbrambeni izvođač "Israel Aerospace Industries" (IAI).

Ovo oružje ne radi tako što ispaljuje projektile ili metke, već šaljući zrake koji ometaju različite neprijateljske sisteme, uključujući radare, senzore, navigacionu opremu i komunikaciju.

Zasnovani na najnovijim tehnologijama elektronskog skeniranja, "Scorpius" sistemi mogu da pokriju ogromna područja i poremete više ciljeva u isto vreme - čak i ako se nalaze na velikim rastojanjima jedan od drugog, saopštila je kompanija.

- To što našim snagama nismo dozvoljavali upotrebu elektromagnetnog domena, poričući da ga neprijatelji koriste, postalo je kritično za Izrael jer je ovo polje apsolutno ključno za uspeh u savremenom ratovanju - rekao je Adi Dalberg, šef obaveštajnog odeljenja IAI.

- Nova tehnologija, koju su razvili talentovani inženjeri IAI, napredak je u elektronskom ratovanju i pruža državi mnoge mogućnosti - dodao je on.

Trenutno su dostupne četiri verzije sistema "Scorpius". Kopnena verzija, koja može biti postavljena na tlo ili na vozilo, namenjena je otkrivanju i ometanju pretnji na zemlji i u vazduhu. Pomorska verzija ima za cilj da stvori svojevrsnu elektronsku zaštitnu kupolu iznad plovila na kom se nalazi, dok vazdušni sistem daje ratnom avionu mogućnost da ometa elektromagnetne operacije neprijatelja na kopnu i u vazduhu. Četvrta je "Scorpius.T", koji se koristi za obuku i upoznavanje pilota sa hardverom.

Najava novih sistema za elektronsko ratovanje dolazi nedelju dana nakon što je izraelska vojska lansirala masivni balon na severu zemlje. Letelica "Sky Dew", u čijem je razvijanju takođe učestvovao IAI, navodno pojačava vazdušnu odbranu zemlje preko svog radara, sposobnog da detektuje nadolazeće rakete dugog dometa, krstareće rakete i dronove.

Izrael poslednjih godina uveliko ulaže u tehnologije protivvazdušne odbrane i radare zbog sve veće zabrinutosti zbog širenja iranskih dronova i projektila u regionu Bliskog istoka, kao i pretnje koju predstavljaju improvizovane rakete i zapaljivi baloni lansirani na jevrejsku državu iz Gaze, gde operiše palestinska oružana grupa Hamas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike