Rusi već imaju svoje "robokape" o kojima Amerika može da sanja: Vojnik budućnosti je stigao! (VIDEO)

21.06.2021

06:30 >> 07:21

0

Autor: M. I.

Iako priča o egzoskeletu deluje kao naučna fantastika, ova vrsta opreme je odavno realnost

Rusi već imaju svoje "robokape" o kojima Amerika može da sanja: Vojnik budućnosti je stigao! (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube, RT

Dugo vremena su naučnici tražili način da unaprede čovekove fizičke sposobnosti. Kao i u mnogim drugim stvarima, vojna tehnologija najbrže dolazi do novih prototipa, pa je tako i sa egzoskeletima.

pročitajte još:

Termin „egzoskelet” pozajmljen je od biologa. Naime, zglavkari su poznati po tome što nemaju unutrašnji kostur kao ljudi i brojne druge životinje, već se noseći strukturni element njihovog tela nalazi na spoljašnjosti u vidu ljušture ili oklopa. Takva struktura se naziva spoljašnjim kosturom ili, grčki, egzoskelet (grč. egzo – spoljašnji, skelet – kostur).

S druge strane, vojna industrija već vekovima pokušava da pešadinca osposobi da nosi brojnu i poprilično tešku opremu. I rešenje je napokon tu: egzoskelet koji će vojniku omogućiti da nosi dosta veće težine (opremu, oružje ili neprobojne štitove).

Iako priča o egzoskeletu deluje kao naučna fantastika poput “Robokapa”, ova vrsta opreme je odavno realnost. Naravno, u razvoju su najdalje otišle najveće vojne sile: Rusija, Kina i Sjedinjene Američke Države.

Amerikanci su dosad predstavili tri vrste prototipa, a za najuspešniji se smatra projekat “Hulk” (HULC – Human Universal Load Carrier), koji je razvila kompanija “Ekso Bionics”. Uz pomoć ovog egzoskeleta, korisnik može da ponese čak 90 kilograma tereta neopterećujući svoje mišiće.

Međutim, iako je na prvi pogled delovao kao revolucionarni izum, “Hulk” nije našao svoje mesto u vojsci. Analizom transportnih kapaciteta, indikatora učinkovitosti, opterećenja mišića i drugih pokazatelja koje je vojska razmatrala pokazalo se da proizvod jednostavno – preskup. Uz to, “Hulk” radi uz pomoć akumulatora, i sa punom baterijom ima autonomiju samo 24 časa.

Kinezi su već predstavili drugu generaciju egzoskeleta iz kompanije Norinco, čija primarna namena je da omogući korisniku da na duge staze nosi veliki teret. U pitanju je aktivno egzo-odelo sa pneumatskim i hidrauličkim motorima. Zahvaljujući jačoj i lakšoj bateriji, nova verzija omogućava korisniku da sa teretom od pedeset kilograma na leđima prevali više od 20 kilometara za manje od četiri sata.

Ipak, Rusi su otišli najdalje u razvoju egzoskeleta. Ruska armija predstavila je platformu “Ratnik”, koja je već doživela i svoju treću generaciju sistema za modernizaciju standardne pešadijske opreme. Najnoviji model unapređuje koncepte viđene u prvoj i drugoj generaciji. Na prvom mestu po značaju je prelazak sa pasivnog na aktivni egzoskelet sa elektromotorima koji se napajaju iz baterije u rancu.

Dodatna snaga i stabilizacija omogućavaju, nošenje većeg tereta, ali i nove borbene mogućnosti pri korišćenju težeg naoružanja. U internim testovima vojnik sa egzo-odelom Ratnik-3 bio je u stanju da precizno pogađa mete iz mitraljeza koji je nosio samo jednom rukom. Pored snage egzoskeleta, deo zasluge za povećanu preciznost pripada i sistemu za unapređenu realnost. Naime, signal iz termalnog nišana na oružju se šalje na displej u viziru šlema. Ratnik-3 ima potpuno novi, futuristički šlem sa kvalitetnijim AR prikazom i boljom zaštitom cele glave. AR prikaz obuhvata i dodatne podatke koji se prikupljaju od ostalih pripadnika jedinice u neposrednoj okolini. Sem toga, napredni segmentisani oklop prekriva veći deo tela, a zahvaljujući modernim materijalima i podršci koju egzoskelet pruža, nema smanjenja mobilnosti vojnika. Dok pojedine jedinice već danas koriste Ratnik-3, ovaj sistem bi, po današnjim planovima, trebalo da postane standardna oprema ruske armije do 2025. godine.

Pored “Ratnika” ruski naučnici rade na projektu koji nosi naziv EO-1 je potpuno autonoman i ne zavisi od baterija i napajanja. Najveće prednosti ovog egzoskeleta su što je vojnik koji ga koristi potpuno pokretan, nema potrebe da puni akumulator i može da operiše teretom do 50 kg, a da pri tome ne opterećuje svoje mišiće. Ovaj egzoskelet već prolazi kroz završne testove, uključujući i one u borbenim uslovima na ratištu u Siriji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike