Oružje budućnosti: Rusija proizvodi ratne robote, a oni nisu jedina prednost ove vojne sile

22.05.2021

19:02 >> 20:23

0

Šojgu nije otkrio zvanični naziv ovog oružanog sistema dok je pričao o njemu, a najavio je i nekoliko drugih naprednih mašina

Oružje budućnosti: Rusija proizvodi ratne robote, a oni nisu jedina prednost ove vojne sile
Copyright Profimedia

Ruska vojska uskoro će biti bogatija za autonomne ratne robote koji će biti sposobni da samostalno deluju na bojnom polju, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, ističući da je Moskva pokrenula masovnu proizvodnju tih mašina.

– To nisu samo eksperimentalni prototipi, nego roboti koji deluju kao da su iz naučno-fantastičnih filmova, jer mogu da se bore samostalno – rekao je ministar za televizijski kanal “Zvezda”.

“Veliki trud” uložen je u razvijanje “oružja budućnosti”, rekao je Šojgu pričajući o ratnim robotima opremljenim veštačkom inteligencijom. Roboti, za koje se kaže da su sposobni da sami deluju tokom bitke, deo su novog državnog arsenala na koji je trenutno fokusirana ruska vojska.

Profimedia

Šojgu nije otkrio zvanični naziv ovog oružanog sistema dok je pričao o njemu.

Napredno oružje u ruskoj vojsci

Rusija je do sada predstavila nekoliko atonomnih ili poluautonomnih mašina, od kojih su neke već učestvovale u borbi.

Jedna od njih je Uran-9, višenamenski robotski sistem naoružanja koji izgleda kao mali tenk sa 30-milimetarskom puškom, nekoliko bacača plamena i četiri vođene protivtenkovske rakete. Dizajniran za izviđanje i vatrenu podršku, on vojnicima na bojnom polju može da pomogne tako što će umanjiti potencijalne žrtve.

Profimedia

Drugi model u Uran seriji jeste autonomna jedinica za ukljanjanje mina, nazvana Uran-6. Robot nalik buldožeru težak je oko šest tona i dijazniran je da napravi siguran prolaz vojnicima koji moraju da prođu kroz minsko polje. Obe ove mašine uspešno su upotrebljene tokom antiterorističke vojne kampanje u Siriji.

Vojska Rusije uskoro bi mogla da predstavi još snažnije robotske ratne mašine: inženjeri trenutno rade na autonomnim sistemima zasnovanim na T-72 i T-14 armata tenkovima, koji će biti sposobni da ponesu teško naoružanje. Još u leto 2020, T-14 Amrata prošao je test prilikom kog je veštačka inteligencija detektovala nekoliko meta na nepristupačnom terenu, bez prisustva posade.

Ruski pomorski arsenal uskoro će biti ojačan bespilotnim letelicama Posejdon – ogromnim robotskim mini-podmornicama sa minijatornim nuklearnim reaktorom koji je sposoban da ponese nuklearne bojeve glave. Vojska je prve javne testove podvodnog drona izvela 2019. godine.

Autonomna podmornica može polako da priđe neprijateljskoj teritoriji na velikoj dubini, a ako je uoče, može da poveća brzinu i utekne goniteljima pre nego što se vrati u potaju. Otkrivanje Posejdona podstaklo je zvaničnike Stejt departmenta da izraze zabrinutost zbog njegove potencijalne sposobnosti da pokrene “radioaktivni cunami” na obalama Amerike.

Profimedia

Misteriozno lasersko oružje

Roboti nisu jedina tehnološka prednost ruske vojske. Prema rečima ministra odbrane, Moskva planira da razvije i lasersko oružje.

– To je pre nekih 20 godina bila fikcija, a danas je realnost – rekao je Šojgu.

Ruska vojska u svom arsenalu već ima lasersko oružje. “Peresvet”, tajni laserski top, bio je jedno od oružja koje je predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio 2018. O ovom oružanom sistemu ne zna se mnogo, ali je rečeno da je sposobno da obori neprijateljsku letelicu i nadolazeći projektil. Vojska je već dobila ovaj top, potvrdio je Šojgu, dodajući da on ima još potencijala za dalje usavršavanje.

Sirijska antiteroristička kampanja pomogla je ruskoj vojsci da stekne uvid u savremeno ratovanje i prilagodi svoje potrebe savremenim izazovima, rekao je ministar. On je otkrio i da je to bio ne samo dobar terenski test za neko oružje, nego da su istovremeno utvrđeni i njegovi nedostaci.

Profimedia

– Izbacili smo petnaestak oružanih sistema iz svog arsenala i ne proizvodimo ih više – izjavio je Šojgu.

Vojnici i dalje glavna karta u rukavu

Uprkos uznapredovaloj digitalizaciji ratovanja, vojnici i dalje ostaju osnovna oružana snaga Rusije, iako se prilagođavaju novoj ulozi na bojnom polju, rekao je ministar i dodao da su se zahtevi za regrutima zapravo povećali na određenim poljima.

Pročitajte još

– Želeli bismo da stvorimo mobilizacionu rezervu nove vrste. Ta rezerva treba da ima dobru obuku i obrazovanje – objasnio je ministar, dodajući da su savremenoj vojsi potrebni “profesionalci”, a ne “radna snaga”.

Rusija trenutno ima vojni budžet od 66,3 miliona dolara, 771.000 vojnika i čak 2 miliona rezervista. Kad je reč o kopnenim snagama, raspolaže sa 285.000 vojnika, 20.050 tenkova i 27.335 oklopnih borbenih vozila. Vazduhoplovne snage čine 4441 letelica, 751 borbeni avion, 526 višenamenskih aviona i 1505 helikoptera. Mornarica se sastoji od 314 plovila, jednog nosača aviona, 18 razačara, 10 fregata, 83 korvete i 59 podmornica.

Rusija je druga najvažnija država sveta kada je reč o istraživanju, posedovanju i skladištenju nuklearnog naoružanja. Iako su se kasno uključili u razvoj iza Amerikanaca, Rusi su prvu nuklearnu probu imali 1949, u okviru SSSR. Danas Rusija ima ukupno 6490 nuklearnih bojevih glava, značajno više od Amerikanaca, koji imaju oko 5800.

Vojna parada za Dan pobede kao demonstracija moći

Rusija je i ove godine tradicionalno za Dan pobede, 9. maja, održala vojnu paradu na kojoj je pokazala brojnost svoje vojske i opseg vojnog arsenala, ali ovog puta nije predstavljala novo oružje.

Na ovaj način Ruska Federacija obeležila je 76 godina od pobede nad nacizmom, a na ulicama Moskve ponosno je paradiralo 12.000 vojnika, prikazano je 190 komada istorijske, ali i najsavremenije vojne opreme, dok je nebom jezdilo 76 aviona, koji su izvodili akrobacije naočigled okupljenih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike