Amerika strahuje od ovoga! Oglasili se mediji u SAD o tajnom ruskom oružju (VIDEO)

06.11.2021

18:59

0

Američki mediji pisali o novom avionu za osmatranje i navođenje

Amerika strahuje od ovoga! Oglasili se mediji u SAD o tajnom ruskom oružju (VIDEO)
Untitled - Copyright Foto: Youtube/Printscreen

Pentagon kategoriše zemlje kao što su Rusija i Kina kao „bliske“ protivnike ili pretnje.

Međutim, u nekim novim tehnologijama, Moskva i Peking su preuzeli vođstvo, uvodeći oružje u aktivnu službu koje tek treba da usvoji američki vojno-industrijski kompleks.

Berijev A-50U, duboko modernizovana verzija ruskog izviđačkog aviona A-50 „leteći radar“, igraće važnu ulogu u obezbeđivanju efikasnosti ruskih vojnih obaveštajnih kapaciteta na bojnom polju, smatra saradnik Nešnel Intresta (National Intrest) Mark Episkopos.

U nedavnom članku za veb stranicu časopisa, Episkopos je naveo ključne karakteristike A-50U, poput njegove sposobnosti da prati zemaljske ciljeve na dometima do 300 km i vazdušne ciljeve na udaljenosti do 650 km zahvaljujući Šmel-M (Bumblebee-M) – ugrađenom, rotirajućem, radarskom sistemu za praćenje u obliku pečurke. Novi radarski kompleks takođe ima domet detekcije lansiranja projektila do 1.000 km.

Sistem može istovremeno da prati oko 300 kopnenih ili četrdeset vazdušnih ciljeva. A-50U takođe ima poboljšane karakteristike dometa leta za 15-20 procenata u odnosu na one kod svog prethodnika zahvaljujući smanjenoj veličini i težini njegove ugrađene radio-elektronske opreme i posledičnom smanjenom opterećenju motora.

A-50U je modernizacija A-50, aviona za rano upozoravanje i kontrolu iz sovjetskog doba koji je prvi put ušao u upotrebu kasnih 1980-ih. Avioni su napravljeni na bazi vojnog transportnog Il-76MD – višenamenskog četvoromotornog strateškog transportera sa četiri motora koji je dizajnirao Konstruktorski biro Iljušin.

Episkopos ističe da za razliku od A-50, koji ima analogne ulaze, „A-50U se može pohvaliti potpuno digitalizovanim sistemom“ radarske kontrole, „što ga čini lakšim i bržim za upotrebu, a minimizira rizik od greške operatera“.

- Kao i kod mnogih nedavnih dodataka ruskoj liniji aviona, A-50U je bio raspoređen u Siriji do 2018. godine, angažovan u rigoroznim terenskim testiranjima i pomažući u nadgledanju zona deeskalacije - napisao je saradnik, ističući da je prethodno raspoređen originalni A-50 iz 2015. godine pružio je ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama „jedinstvenu priliku da uporede performanse u stvarnoj upotrebi A-50 i A-50U rame uz rame“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike